Hlavní navigace

Rollei Actioncam 530: Schopnosti jako GoPro a za poloviční cenu (vyzkoušeno)

27. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Redakce

Rollei Actioncam 530 je aktuální vlajková loď německého výrobce a s cenou 3990 Kč proti etalonu akčních kamer GoPro také mnohem dostupnější. V balení rovnou dostanete odolný a vodotěsný kryt do 40metrové hloubky a řadu úchytů. Video umí nahrávat v rozlišení 4K při 30 snímcích, Full HD při 60 snímcích a HD při 120 snímcích za sekundu.

Stabilizace obrazu má Actioncam 530 v základu vypnutou, ale jinak dostupnou pro všechna rozlišení včetně 4K. Rollei uvádí přítomnost gyroskopu, to ale automaticky neznamená optickou stabilizaci, kterou najdete až u dražších kamer. Zde se o obraz stará elektronická stabilizace (EIS).

img_6686

Šíře záběru činí 170°, což v rozích způsobuje efekt rybího oka – nic co bychom neznali i z kamer GoPro. Obrazový CMOS senzor MN34112 pochází z dílny Panasonicu a má velikost 1/2.3". Podle jeho parametrů umí nejvýše Full HD při 60 snímcích, takže rozlišení 4K je zřejmě dosaženo upscalingem. Nicméně poměrně kvalitním.

img_6699 Dálkové ovládání a vodotěsný kryt

Kameru lze ovládat přímo na těle pomocí čtyř tlačítek. Ty jsou dostupné i přes ochranné tělo, komfortnější je ale dodávané dálkové ovládání, které lze navléct na popruh batohu. Jedním tlačítkem jej spárujete přes Bluetooth s kamerkou, dalšími dvěma spouštíte nahrávání videa či pořizujete fotky. Jde to mnohem rychleji, než přepínáním na těle kamery. Ani nemusíte sundávat rukavice, což je třeba při lyžování výhoda.

img_6687

O napájení se stará 1050mAh akumulátor, které v balení dostanete rovnou dva. Každý z nich stačí zhruba na 40 minut natáčení v rozlišení 4K, což není mnoho.

Natáčení videa

Video nahrává do souborů typu MOV za pomocí kompresního standardu H.264. Kvalitnější HEVC zvládá také až vlajková kamera od GoPro. Na 2" TN displeji je obraz o malý kousek užší, než jaký kamera ve skutečnosti zaznamenává. Matrici IPS bych ocenil více (stejně jako nahrávání do MP4), ale malý displej slouží hlavně pro kontrolu a není potřeba žádný ostrý obraz. Kontrast IPS by se ale hodil. Přehrávat video budete stejně na počítači (i když i na kameře to jde). Buď přes microHDMI, nebo lépe vyjmutím paměťové karty.

img_6685

Záznam ukládá na microSD kartu (s rychlostním standardem alespoň UHS-I U3) a nabíjení probíhá přes microUSB, což je možné pouze bez krytu. Ocenil bych moderní USB-C, přeci jen by microUSB mělo z lepších zařízení již pomalu mizet. GoPro na tento port v poslední generaci již přešlo.

U videa si můžete pohrát s nastavením: Actioncam 530 umožňuje nahrávat zpomaleně (jen u rozlišení HD), zrychleně (2× až 15×) i tvořit časosběr. Samozřejmě můžete zvolit jen jednu z těchto voleb, ale v menu je slow motion i fast motion trochu nelogicky zvlášť. Zapnutím jedné možnosti se druhá vypne na pozadí. U časosběrného videa nastavíte rychlost snímání od jedné po šedesát sekund a délku nahrávání.

img_6688  img_6689img_6690 img_6691 img_6692 img_6693 img_6694 img_6695

Stejně tak by v jednom menu mělo být povolení nahrávání zvuku a zapnutí funkce pro redukci hluku od větru. Navíc je zde drobná chyba, kdy zvuk lze zaznamenávat jen při normální rychlosti, i když v menu se jeho nahrávání tváří jako zapnuté. A zrovna zpomalený nebo zrychlený zvuk okolí by se k podobnému videu hodil.

Redukce svistu větru má vliv i na zvuky, které ve videu chcete, proto je v základu tato funkce vypnutá. Spolehlivým řešením jsou spíše fyzické zábrany typu molitanu na mikrofonu, což je u akční kamerky nereálné. Případně částečně umístěním mikrofonu na zadní straně.

Fotografování

U fotografií doporučuji ponechat přednastavených 14 Mpx a neexperimentovat s nižšími rozlišeními. Je to stejné jako u klasického fotoaparátu, tyhle možnosti jsou v menu většinou navíc. Také u fotografování můžete nastavit časosběr s délkou 3 až 60 sekund a zvolenou dobou snímání, jeho výsledkem pak samozřejmě nebude video, ale série fotografií.

Funkce Photo Burst sejme 3 až 30 snímků rychle za sebou, funkce Delay pak znamená akorát odložení spouště po jejím stisku. Také zde se některé funkce navzájem ruší, obdobně jako u videa. Mohly být klidně v jednom přehlednějším seznamu.

fotka-noc Noční záběr s dlouhou expozicí je silnou stránkou Rollei

Dlouhá expozice (1 až 60 sekund) zvládne pořídit vcelku pěkné a detailní fotografie i za téměř úplné tmy. Škoda, že na displeji nevidíte odpočet a lze jen těžko postřehnout, že kamera už dokončila snímání.

Video a hodnocení

Venku za dobrého světla je kvalita obrazu výborná, večer za šera už ale ztrácí. V tuto dobu využijete kamerku spíše pro fotografování s dlouhou expozicí, což podává velmi pěkné výsledky. V noci za umělého osvětlení venku je překvapivě video zase kvalitní, problémy s kvalitou jsou spíše v interiéru.

U videa skvěle zvládá rychlý přechod světla a stínů. I na Full HD monitoru bylo 4K video o něco kvalitnější, než FullHD. Při rychlých scénách bych ale volil spíše vyšší snímkovou frekvenci u rozlišení Full HD.

Ovládání na kameře trochu krkolomné, ale výborné dálkové ovládání jej plně nahradí. V příslušenství najdete odolné a vodotěsné pouzdro a řadu úchytů. Na samotné kamerce je i stativový závit, v balení pak nalepovací držáky na rovný (třeba lyže) a zakřivený (helma) povrch. To může být málo, ale Rollei má v nabídce celou řadu dalších držáku: na řídítka, na hruď, na plovák…

 

Na mobilní aplikaci by Rollei také mohlo ještě zapracovat. Má jich navíc mnoho, dalo by se říct jednu aplikaci na každý typ kamery a stejně jako u ovládacího menu by neškodilo je nějak sjednotit. Aplikaci využijete nejlépe na stahování záznamů z kamery do mobilu, k ovládání se také moc nehodí. S telefonem se spojíte přes Wi-Fi, nicméně v ten moment jste bez internetu. Tzv. průchozí Wi-Fi nenabízí.

img_6697 Takto vypadá kompletní příslušenství, další držáky jsou už k dokoupení

Srovnatelné GoPro Hero 5 (za 8990 Kč) pak umí vyšší snímkovou frekvenci u Full HD, ovládání hlasem, základní vodotěsnost i bez krytu, moderní port USB-C a přináší navíc třeba focení do RAWu, GPS či dotykový displej (to už taková výhra není).

Celkově je Actioncam 530 ve srovnání s GoPro sice trochu slabší, ale kvalitu videa za dobrého světla i v noci mají srovnatelnou a stojí zhruba polovinu. Rollei teď navíc nabízí garanci výměny kamery při poškození.

+: kvalitní elektronická stabilizace, 4K rozlišení, dálkové ovládání, odolné pouzdro, funkce dlouhé expozice, dvě baterie v balení

−: nemá USB-C, občasné nelogičnosti v menu, TN displej, nižší výdrž, občasné chyby v českém překladu

cnews_smartbuy

Infobox: Rollei ActionCam 530

Příslušenství: Podvodní ochranný kryt s výměnným zadním panelem (1× pro potápění, 1× ochrana proti stříkající vodě), 2× li-ion baterie, 1× Safety Pad zakřivený s nálepkou 3M, 1× Safety Pad s nálepkou 3M, 1× 2komponentový šroub, 1× základní držák, dálkové ovládání

Rozměry: 61 × 42 × 22 mm, 78 g

Cena: 3990 Kč

 

Gimball

S kamerkou Rollei jsem vyzkoušel i gimball určený právě pro akční kamerky. Je kompatibilní i s jinými značkami, například Gopro Hero 5, jde jen o velikost těla kamery. Rollei má v nabídce tři gimbally, verze pro smartphone se liší jen ve způsobu uchycení, ale nelze je kombinovat. Důležité je totiž i vyvážení, které je u smartphonu jiné. Cena je ovšem ještě o něco vyšší, než za samotnou kameru. Rollei Pro Actioncam Gimball koupíte za 6290 Kč.

img_6706

Pro Actioncam Gimball stabilizuje kamerku ve třech osách a uchytíte ji pomocí spony se dvěma šroubky. Takto připevněnou ji můžete ovládat tlačítky, ale třeba přístup k microSD je schovaný. Jediné tlačítko slouží pro zapnutí a vypnutí, joystickem potom ovládáte pohyb kamery.

img_6702 img_6703

Stiskem joysticku se přepínáte mezi třemi režimy: Panning, Panning and Pitching a Lock Mode. V podstatě jde o to, které ze tří os budou kameru stabilizovat.

img_6700 img_6701

WT100

Gimball umožňuje natáčet video absolutně bez trhaných pohybů. I když samotná kamerka má velmi dobře fungující stabilizaci, tak s gimballem se obraz ani nehne. Samozřejmě je ale gimball určený spíše do ruky, přestože na něm najdete i stativový závit, na helmu si takové zařízení spíše nepřipnete. Akumulátor o kapacitě 7,4 Wh je ukryt v držáku a dobíjíte jej stejně jako kameru přes starší microUSB. Stabilizovat zvládne okolo 4 hodin.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.