Hlavní navigace

Rollei Ski Goggles 135: na lyže s integrovanou kamerou (první pohled)

21. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samotné brýle jsou celkem kvalitní, mají antireflexní zorník a kamera z nich téměř nevyčuhuje. Vlastně ani není poznat, že tam nějaká je. Celé to stojí 6490 Kč, což není málo.


 

Kamera je umístěna na pravé straně brýlí, na levé má akumulátor, se kterým je spojena pružným kabelem kolem pásku. Celé to váží 230 gramů. Na kameře jsou dvě ovládací tlačítka, která dobře nahmatáte i v rukavicích. Jedno je pro zapnutí a spuštění nahrávání, druhým pořizujete fotografie.


 

Kamera má 5Mpx snímač a zvládá natáčet 30 snímků za sekundu ve Full HD, nebo až 60 snímků při rozlišení 720p. Ostří od 80 centimetrů, úhel nahrávání je 135° a zvládá fungovat do −10 °C. Při této teplotě ale bude výdrž na baterii nižší. Odolnost IP68 odpovídá určení na svahu a nemělo by tedy vadit ani proboření ledem (pokud brzy zase vylezete).

Záznam ukládá na paměťovou kartu microSD (není v balení) ve formátu MOV (škoda, některá zařízení umí vhodnější MP4, MOV vyhovuje spíše Applistům). Alespoň jde o kodek h.264. Datový tok 12 Mb/s znamená, že 10 minut záznamu zabere asi 1 GB na paměťové kartě. Fotografie mají rozlišení 2048 × 1536 px.

 

Akumulátor s kapacitou 660 mAh zvládne podle výrobce až 90 minut záznamu, což vyzkoušíme později, až bude sníh. Nabíjení probíhá přes konektor miniUSB, který je schovaný pod krytkou společně se slotem na microSD. Pod kamerou je umístěn mikrofon, který je mírně chráněný proti větru.

Jakmile máte nabito a vloženou microSD kartu, můžete vyrazit na svah. Uvnitř brýlí v pravém rohu je umístěna LED dioda. Podle ní víte, co kamera dělá – zelená je stand-by, modrá je potvrzující (třeba po vyfocení fotky), blikající červená a modrá znamená nahrávání. LEDka neruší, spíše není ani moc vidět, naštěstí je vše potvrzeno ještě celkem silnými vibracemi. Promítání obrazu do brýlí jako u Google Glass tu samozřejmě (a bohužel) není.

Výsledný záznam je hezký, co se týče obrazu, zvuk je ale dost závislý právě na větru. Už při nízké rychlosti se projeví silným šumem, výsledný záznam bude lepší na počítači opatřit doprovodnou hudbou a reálný zvuk ponechat jen z chvil, kdy zrovna stojíte. Zároveň lépe snímá hlasy ostatních lidí, než toho, kdo má brýle na sobě. Během nahrávání nelze pořizovat fotografie, musíte kameru dočasě vypnout.

Vyjmout microSD kartu je docela složité, v balení jsou na to dokonce kleštičky. Naštěstí lze ale celé brýle připojit jako USB Mass Storage. Na kartě se nachází soubor settings.txt, jehož editací vlastně nastavujete parametry kamery. Měnit lze rozlišení mezi 1080p a 720p@60, expozici EV, světelnou frekvenci a možnost vkládat do videa časové razítko. V základu nahráváte do Full HD.

Parametry
Cena 6490 Kč
Zapůjčil
Rollei Ski Goggles 135
snímač 5 Mpx
úhel záběru 135°
rozlišení 1080p nebo 720p@60
formát videa MOV H.264

Video je hezké jen za dobrého počasí, jakmile se jen trochu sešeří, nevidíte nic. Při prudších pohybech se také trochu kácí svislice, ale kamera se s tím rychle vyrovná. Na svahu jsou ale jiné podmínky, než v deštivém městě, proto přijdeme s videem nejdříve v lednu.

CS24

Kamera v lyžařských brýlích se nám líbí, na horách na ni narozdíl od samostatné kamery nemusíte moc myslet a vždycky ji máte sebou. Kvalita obrazu také zdá se dostačuje, a jakmile bude nějaký sníh v dosahu, přineseme vám i videa. Na druhou stranu mohl být o něco lépe chráněný mikrofon, který se při hlasitějším hovoru nechá snadno přebudit a hlavně cena, která rozhodně není lidová.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.