Hlavní navigace

Rozborka: Asus Ares a Immensity

27. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak Ares, tak Immensity by pro pravidelné čtenáře neměly být neznámými pojmy. O Radeonu HD 5970 na steroidech jsme psali již v únoru, luxusní základní desce byla věnována novinka z Computexu. Nyní oba dva produkty nabývají reálnějších obrysů a server bit-tech.net sestavil jejich technologické preview, na které bychom vás touto aktualitou chtěli upozornit.

Nejprve si představme Asus Ares, aneb nekompromisní Radeon HD 5970. Nebo spíše dva Radeony HD 5870 v CrossFire na jednom PCB?

Ares není navržen jako jednorázový lamač rekordů. Namísto toho má vůči konkurenci, která nabízí vyšší tovární frekvence, být vhodnější pro každodenní používání. Rezervu pro přetaktování ale má, zajišťuje ji vysoce účinný chladič a trojice konektorů přídavného napájení (dva osmipinové a jeden šestipinový). Narozdíl od předchozích grafických karet v limitovaných edicích, Ares neponese pořadové číslo kusu. Je to kvůli pověrčivým Číňanům, kteří karty s číslem obsahujícím čtyřky vraceli do obchodů a naopak požadovali kusy s osmičkou.

Přestože u motherboardu Immensity ze série Republic of Gamers se nehovoří o počtu vyrobených kusů, rozhodně to není deska pro každého. Cena bude vysoká už z toho titulu, že Asus zde použil deset vrstev tištěného spoje, přičemž i pro dražší desky je běžných šest vrstev. Přičtěte čip LucidLogix Hydra a integrovaný grafický akcelerátor; na prototypu vystaveném na Computexu byl sice Radeon HD 5450, finální verze však ponese rovnou Radeon HD 5770. Toto nezvyklé řešení soupeří o titul hlavního taháku s napájecí kaskádou procesoru, nazvanou DirectFET.


CS24

DirectFET kombinuje výhody klasických MOSFETů a digitálního systému Volterra: namísto v sérii řídí tranzistory paralelně. To umožňuje snížit ztráty a tedy i zahřívání napájecích obvodů.

Celé technologické preview čtěte na serveru bit-tech.net

Autor článku