Hlavní navigace

RunCore Pro IV 128 GB: čínské SSD překvapení

28. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

RunCore: zatím velká čínská neznámá

Společnost RunCore (celým jménem Hunan RunCore Innovation Technology) sídlí šestimilionovém městě Changsha v čínské provincii Hunan. Po silnici je to asi 800 km na sever od Hong-kongu, nebo 1100 km na západ od Shanghai. Z představení společnosti spíše zaujmou vlastní slova o tom, že je "globálním lídrem" ve výzkumu, vývoji a výrobě highendových SSD. RunCore SSD prý staví na deseti letech výzkumu v Národní univerzitě obranných technologií a na čínskou firmu má logo společnosti nezvykle americké barvy. Nebo jsou to kubánské či čilské?

Indilinx, jak jinak

Když už jsme u roztodivného marketingu, odbudeme jej rovnou všechen. Na stránce testované řady SSD, tedy Pro IV, najdete také kompetitivní srovnání s neznámým diskem od OCZ. Ten je samozřejmě v přenosových rychlostech poražen. Poslední legrace spočívá v označení všech produktů přehlednými ikonkami. Ty mají ukazovat, zda se jedná o produkt pro běžné spotřebitele, armádu (resp. splňující nějaké vojenské nároky) či průmyslové použití. Když mají ale všechny produkty všechny ikonky (včetně malých SSD pro netbooky), je to trochu kontraproduktivní. Tím jsme si ale odbyli všechno špatné a upřímně řečeno poněkud nedůležité. To podstatné je naštěstí jen dobré či dokonce výborné.

U současných SSD veskrze platí, že jsou právě tak dobré, jaký je jejich řadič, řídící čip, ARM, .. jak jen chcete. RunCore prozrazuje, že se jedná o pokročilý řadič, střípky vám do sebe ale zapadnou po pročtení celé produktové stránky Pro IV na webu výrobce. 7000 IOPS pro čtení a 3000 IOPS pro náhodný zápis budou našim pravidelným čtenářům povědomé (a zde je první pochvala pro RunCore, že tyto parametry stejně jako třeba Intel, A-Data či Kingston netají). Jedná se samozřejmě o Indilinx IDX110M00-LC "Barefoot". Jak je u SSD s tímto ARM zvykem, za některými daty mu zkracuje cestu 64 MB cache (SDRAM).

Bojujeme proti obnošení

Řada, jejíž přesný název zní RunCore Pro IV 2.5" SATA II Solid State Drive čítá čtyři modely lišící se nejen kapacitou, ale zřejmě i osazenými NAND flash čipy. Všechny jsou samozřejmě MLC, jen se budou lišit typy a tím i rychlosti. 32GB a 64GB Pro IV umí čtení zápis na rychlostech až 215/150 MB/s, 128GB varianta je nejrychlejší a zvládá čtení 240 MB/s a souvislý zápis až 185 MB/s. 256GB Pro IV se liší jen o 5 MB/s pomalejším zápisem než stodvacetosmička.

RunCore na stránce produktu nabízí i docela zajímavé čtení o (ne)výhodách a principech SSD. Kromě notoricky známých předností jako minimální přístupová doba, nízká spotřeba či odolnost proti vibracím (vše ve srovnání s klasickým, rotačním pevným diskem), je zmíněna také životnost. RunCore zaručuje, že i po deseti letech bez elektrického proudu budou data na SSD čitelná a rozepisuje se o algoritmech pro práci se špatnými bloky.

Aby nedocházelo k rychlému zkracování životnosti buněk neustálými přepisy v těch samých oblastech, má i Pro IV samozřejmě tzv. wear-leveling algoritmy. Další algoritmy se starají o správu špatných bloků. Ty jsou označeny a nahrazeny některým z bloků z tzv. oblasti spare. RunCore slibuje, že místo pro spare nepřevyší 3 % celkové kapacity disku.

Na Kangchenjungu, K2 i Everest

Ještě se na chvíli vrátíme k odolnosti vůči vnějším podmínkám a spotřebě. Maximální odběr na 5V větvi činí 600 mA, spotřeba se tedy teoreticky může vyšplhat na 3 W. V režimu spánku je maximální odběr 150 mA, tedy 0,75 W. Jak už víme, tyto hodnoty jsou vesměs podobné dnešním 2,5" 5400otáčkovým diskům.

Pro IV zaručeně pracuje v teplotách od 0 do 70 °C a skladovat jej můžete v teplotním rozsahu -55 až 85 °C. Pětkrát přežije vibrace o až 1500G a náraz až 15 G. Zatímco pevné disky mají zaručenu práci do 5000 m.n.m., zde si můžete vylézt klidně na Mount Everest, jelikož manuál hovoří o 10 000 m.n.m. Jak si tam zajistíte kladné hodnoty na Celsiově stupnici, to už je ale na vás.

RunCore ke svým SSD (možná tak trochu po vzoru řady Kingston SSDNow - přestože nedokážu posoudit, kdo byl první) přikládá i klonovací software a 2,5" USB rámeček. Do něj nejdříve vložit SSD, nastartujete z něj (Acronis je umístěn na EISA oddíle na začátku disku) a přenesete na něj obsah vašeho disku (v notebooku; v desktopu bude asi výhodnější využít rychlejší a pravděpodobně dostupné rozhraní SATA).

Jelikož jsem nebyl prvním, kdo daný kus SSD nějak testoval, narazil jsem při pokusu o zavedení systému z SSD na chybu: oddíl s klonovacím softwarem byl již poškozen. Zatímco balení RunCore Pro IV mluví o Acronis TrueImage pro Windows (neznámo jaké verze) a SuperDuper! pro Mac OS, webové stránky runcore.com zase o Acronis Migrate Easy for PC a Carbon Copy Cloner for Mac.


Trim, Wiper a testovací sestava


Nový CrystalDiskInfo se podobně jako CrystalDiskMark pomalu přizpůsobuje době SSD a přidává detekci trim. Pokud ta funguje spolehlivě, měl by si disk pod Windows 7 zachovávat automaticky většinu svého výkonu. Já jsem vyzkoušel jen kompatibilitu s Wiperem v podobě OCZ_GC.exe: tento nástroj pracuje s RunCore Pro IV jakožto s SSD s Indilinx Barefoot bezproblémově.

Trim, SSD Toolbox a Wiper

Výkon nového SSD nemusí být stejný jako výkon používaného SSD. To
všechno proto, že si řadič SSD nerozumí s operačním systémem,
nekoordinuje s ním svoje kroky. Zatímco SSD potřebuje, aby do prázdných
bloků byly vepsány nuly, operačním systém při mazání pouze označí
oblast za smazanou. To je rychlejší, jenže pro flashový SSD, který čte
po stránkách a dokáže zapisovat jen ve větších blocích určité velikosti
to znamená, že do takového bloku nemůže jen zapsat, ale musí přečíst,
modifikovat a poté teprve zapsat. V praxi to znamená, že SSD po
nějakém čase používání může výrazně zpomalit, zejména pokud dojde na
zápis do už jednou vymazaných oblastí.

Aby
nebyl výkon SSD po čase používání zazděn, začala být vyvíjena funkce
(či příkaz, chcete-li) trim. S ní se začalo v Linuxu 2.6.28, ale
alespoň podle Wikipedie zde nebyla dosud dotažena. Prvním operačním
systémem s podporou trim se tak stala Windows 7 od Microsoftu.
Podmínkou pro správnou funkci trim je použití ovladače přímo od
Microsoftu (pciide.sys či lépe msahci.sys), různé ovladače k polím RAID
(včetně Intel Matrix) a dalším řadičům tudíž nemůžete použít (nestarání se o problém je například ze strany Intelu opravdu nechvályhodné).

Uživatelé jiných systémů než Windows 7 a jiných SSD s Indilinx Barefoot se už delší dobu mohou bránit proti zazdění výkonu pomocí utility Wiper. Wiper.exe (resp. OCZ_GC.exe, stáhnete zde) podle některých pramenů nevyvolá Trim a OS tak neřekne SSD, které bloky se už dále nepoužívají, ale pročistí prázdné místo (soubor Wiper.dat „pojídá“ smazané LBA), podle toho, co utilita sama vypisuje podstrčí příkaz Trim řadiči SSD na přání stejně jako SSD Toolbox od Intelu.

První spuštění a dokončení Wiperu na SSD trvá zpravidla několik minut (na OCZ Agility, kam jsem zapsal asi 20 GB dat pomocí FC-testu to bylo kolem tří minut), další spuštění jsou pak už otázkou sekund stejně jako u Optimizeru od Intelu. Wiper v podobě volně stažitelného OCZ_GC.exe funguje na všech SSD s Indilinx Barefoot (OCZ Agility/Vertex, Corsair Extreme Series, A-Data S592, Patriot TorqX, Photofast G-Monster-V3, RunCore Pro IV, G.Skill Falcon, ...).

Důležité je, že Wiper či trim jsou daleko účinnější než garbage collection algoritmy dostupné na některých SSD od OCZ. O tom vás přesvědčí zkušenosti a měření uživatele OCZ fóra a SSD Vertex.

Testovací sestava a software

Iometer (databáze, file server, čtení a zápis malých bloků)

Iometer je testem výkonu úložných zařízení, který byl vytvořen
společností Intel a později uvolněn jako open source. Jeho výhodou i
nevýhodou současně jsou neuvěřitelně rozsáhlé možnosti nastavení.
Pomocí Iometeru tak lze nasimulovat velmi různorodé praktické scénáře,
není to však úplně snadné. V tomto ohledu jsem našel inspiraci na
serverech StorageReview a Anandtech.

Testy jsou prováděny na discích bez souborového systému (unpartitioned), zpřístupněn je celý rozsah disku a testy jsou prováděny s různou hodnotou outstanding I/Os.

Přiblížení hodnot outstanding I/Os:

  • 1... náhodný přístup
  • 2... jednoduchá aplikace (Windows Calculator)
  • 50... běžný systém
  • 100... defragmentace

Databáze

Přesně jako předepisuje StorageReview: 67 % čtení, 33 % zápisů, 100 %
náhodně, zpřístupněno 100 %, 8kB bloky.

Souborový server

Jelikož scénář web server (100 % čtení) je už v současnosti považován za nerealistický, z původního předpisu Intelu jsem ponechal pouze scénář souborový server. Ten je definován takto:

% podíl na testu velikost bloků % čtení % náhodně
10 %
0,5 kB
80%
100%
5 %
1 kB
80%
100%
5 %
2 kB
80%
100%
60 %
4 kB
80%
100%
2 %
8 kB
80%
100%
4 %
16 kB
80%
100%
4 %
32 kB
80%
100%
10 %
64 kB
80%
100%

Pracovní stanice

Opět dle StorageReview Workstation: 80 % čtení, 20 % zápisů, 80 %
náhodně, zpřístupněno 100 %, 8kB bloky.

Náhodné čtení, 4K

Inspirováno AnandTechem (a připraveno především na SSD): 100 % čtení, 0
% zápisů, 100 % náhodně, zpřístupněno 100 %, 4kB bloky.

Náhodný zápis, 4K

Inspirováno opět AnandTechem a fórem NotebookReview (a tentokrát se
jedná o skutečnou past na levné SSD): 0 % čtení, 100 % zápisů, 100 %
náhodně, zpřístupněno 100 %, 4kB bloky.

Kompletní výsledky tabulkou

Výsledky všech změřených disků v jediné přehledné tabulce. Nechybí ani výsledky déle používaných SSD bez aplikace trim.

Aplikační testy: PCMark Vantage

Aplikační testy: PCMark05

Aplikační testy: FC-test

V FC-Test jsem měřil pouze čas nutný k vytvoření dat určitého typu na každém z pevných disků.

HD Tach 3, Sandra 2009.SP1

RunCore Pro IV, 128 GB, HD Tach 3.0.4 - 8 MB zones:

RunCore Pro IV, 128 GB , HD Tach 3.0.4 - 32 MB zones:

32MB zones

Nová Sandra XII má možná nejlepší test přenosových rychlostí disků pro Windows Vista 64-bit, je ale potřeba testy provádět vícekrát (první průchod zpravidla dá nižší výsledek než ty další).

Měření náhodné přístupové doby zápisu dělá čest svému názvu.

CrystalDiskMark 2.2 a 3 beta, HD Tune 2.55

CrystalDiskMark 2.2 je zajímavý svým měřením přenosových rychlostí pro malé bloky dat (512 kB a 4 kB).

RunCore Pro IV, 128 GB v CrystalDiskMark 2.2:

RunCore Pro IV, 128 GB v CrystalDiskMark 3.0 beta (64-bit):

Testy přenosových rychlostí HD Tune verze 2.55 nejsou v prostředí Windows Vista a disky v AHCI režimu příliš spolehlivé, při formulování verdiktu k nim nepřihlížím.

HDtuneacces

RunCore Pro IV, 128 GB v HD Tune:

HDtuneacces

AS SSD Benchmark

Verdikt

Stručné shrnutí výsledků

 

Summary

Verdikt

Teď už asi víte, že s tím překvapením anoncovaným v nadpisu to nebylo tak horké. Tedy ne, že by RunCore Pro IV výkonnostně zklamal, spíše právě naopak. Už z různých informací na stránce produktu u RunCore anebo třeba u českého distributora (Kobe) bylo možné vyčíst, že se jedná o SSD s Indilinx Barefoot, 64 MB cache a slušně rychlými MLC NAND flash. Takový SSD může zklamat jen velmi těžko, zvláště když si rozumí s nástroji jako Wiper, případně (a ještě lépe) podporuje zřejmě trim.

Cena není nízká, tedy popravdě řečeno pro běžné uživatele je cena 128GB verze vysoká i absolutně nejen relativně (jako cena za gigabajt). Jenže to neplatí jen pro RunCore Pro IV, ale i pro všechny další (chtělo by se napsat solidní) SSD. V minulém duelu otestovaný Agility od OCZ je sice o něco levnější (OCZ vcelku chytře osazuje o něco pomalejší MLC a trochu pomalejší sekvenční zápis pak není velkou bolestí snad pro žádného běžného uživatele), ale zase je u nás ho v té nejnižší ceně trochu problém sehnat. Nedostanete také kit pro klonování (2,5" USB rámeček použitelný nejen pro toto SSD a klonovací software Acronis). Jinými slovy, současná cena je adekvátní a odpovídá konkurenčním nabídkám. Od Číňanů jsme ale přece jen vy skrytu duše čekali zahájení cenové revoluce. Snad příště.

Shrnutí je jednoduché: chcete-li pro nějakou z obecných výhod flashových disků nové SSD a není vám zatím líto peněz, je RunCore Pro IV dobrou volbou. Patří k tomu nejrychlejšímu a díky osvědčenému řadiči od Indilinxu a firmwaru s podporou trim by nemusel ani v po nějaké době používání přinést zklamání. Bude-li RunCore Pro IV sloužit v notebooku jako jediný disk a současně se o svá data bojíte (a neuklidňují vás ani výpočty o životnosti MLC s deseti a více tisíci přepisy na buňku zesložitěné o algoritmy pro wear leveling), můžete je pravidelně zálohovat na starý rotační disk uložený třeba v dodávaném USB rámečku.

RunCore Pro IV, 128 GB

+ velmi výkonný v aplikačním nasazení
+ jeden z nejrychlejších MLC SSD s Indilinx Barefoot
+ 2,5palcový USB rámeček a klonovací software
+ trim a podpora Wiperu

- horší cena za gigabajt než (špatně dostupný) Intel X25-M G2
- v náhodném zápisu jsou SSD s Indilinxem stále daleko za Intelem (a daleko před čímkoli jiným)

CS24

Za zapůjčení SSD RunCore Pro IV děkujeme společnosti KOBE 

Kobe