Hlavní navigace

S koncem října Microsoft přestane prodávat OEM licence Windows 7

30. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co si budeme nalhávat, Windows 7 stárnou. I když se stále jedná o dobrý desktopový operační systém, na trhu se nachází už pět let – prodej byl zahájen 22. října 2009. Mezitím Microsoft vydal Windows 8, Windows 8.1 a připravuje Windows 10. S tím se blíží druhá fáze života produktu, kterou bychom mohli nazvat dožití.

Fáze všeobecné podpory končí už v lednu, od té doby Microsoft pro Sedmičky bude vydávat už jen pouze nutné opravy. Na tuto fázi se chystá tím, že s koncem října zařízne prodej licencí OEM. Týká se to běžné domácí edice Home Premium a pak nadstandardně vybavené a předražené Ultimate.

 

V pátek je tedy poslední den, pak už budou výrobci počítačů pouze doprodávat skladové zásoby, což jim ještě na nějaký čas vystačí. Pak na běžných počítačích budeme potkávat pouze Osmičky. Na trhu zatím formou licencí OEM zůstanou Windows 7 Professional s tím, že ukončení prodeje bude teprve oznámeno.

Pokud si chce někdo pořídit stroj s Windows 7 za dobrou cenu, má jednu z posledních možností. I v tuto chvíli někteří výrobci stále propagují počítače se Sedmičkami na úkor Osmiček, patří k nim především Dell a HP. Uživatele dlaždice nezaujaly, výrobci tak netrpělivě vyhlíží Desítky.

Dell využívá ukončení prodeje Windows 7 k poslední reklamní kampani
Dell využívá ukončení prodeje Windows 7 k poslední reklamní kampani

Zdroj: tisková zpráva