Hlavní navigace

Samořídicí auto Googlu bouralo. Zrovna ale řídil člověk

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nakonec z toho může Google vytřískat dobrou reklamní kampaň. „Naše auta bourají, jen když je řídí člověk.“ Vozidlo s umělou interligencí od Googlu se totiž stalo součástí dopravní nehody, nikoliv však jako viník. V tu chvíli zrovna manuálně řídil operátor.

Nehoda se měla stát někde kousek od cetrály Googlu v Mountain View. Perličkou je, že se střetly dvě Toyoty Prius, jedna chytrá, druhá obyčejná. A také to není poprvé, kdy se auto Googlu připletlo do nehody. Ví se ještě o jednom případu, kdy bylo zezadu nabouráno jiným řidičem.

Toyota Prius

Umělá inteligence ale zdá se funguje na jedničku, když není znám žádný případ, kdy by bouralo v automatickém režimu, a to už mají „nalítáno“ tisíce kilometrů. Google už úspěšně lobboval se státě Nevada, kde nakonec dostal povolení k provozu na běžných silnicích.

Autonomní vozidla mají snížit nehodovost na silnicích, kde jen v Americe ročně zemře téměř 40 000 lidí (v Česku okolo 800). Umělá inteligence by v ideálním případě měla dodržovat předpisy, není ovlivněna alkoholem, má více senzorů než jen dvě oči a uši a také se bude umět domluvit s ostatními vozy na silnici. Papírově tedy lidští řidiči prohrávají.

Zdroj: Mashable