Hlavní navigace

Samsung a Google uvedli pátou edici Chromebooku a stolní Chromebox

31. 5. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Je to tady – společnost Google ve spolupráci s výrobcem Samsung začátkem týdne představili novou vylepšenou sérii Chromebooků, tedy již pátou verzi. Úprav se dočkal také operační systém Chrome OS a z výkonnostního hlediska laptopu bychom se měli dostat přibližně na trojnásobek oproti předchozí edici. Kromě Chromebooku byl uveden také tzv. Chromebox, který se pochlubí obdobnými parametry. Rozdíl je v chybějícím displeji, proto bychom mohli tento produkt přirovnat spíše k HTPC. Výkonově budou obě zařízení zhruba na stejné úrovni.

Pátá série Chromebooku je vybavena displejem o velikosti 12,1“ o rozlišení 1280 × 800, dvoujádrovým procesorem Intel Celeron (Sandy Bridge), 4 GB operační paměti a nechybí ani SSD o kapacitě 16 GB. To vše doplňuje Wi-Fi, Ethernet a baterie s průměrnou dobou výdrže 6 hodin. Hmotnost produktu je 1,5 kg.

Google Chromebook série 5 Google Chromebook série 5 Google Chromebook série 5 Google Chromebook série 5

Cena byla stanovena na 450 USD, tedy přibližně 9 400 Kč. To je skutečně částka poměrně vysoká, na druhou stranu je použitý procesor podstatně výkonnější a mimo něj došlo také ke kompletnímu přepracování multidotykového trackpadu.

 

Mimo to můžeme očekávat nabootování systému pod 7 vteřin. Pokud bychom si přáli také podporu 3G, připlatíme si k výše uvedené ceně 100 USD (cca 2 100 Kč).

A teď z jiného soudku (nebo spíše jiného kvádru). Ano, narážíme na Chromebox, druhý představený produkt, který je z hardwarového hlediska opravdu téměř identický. Rozdíly ovšem najdeme, jedním z nich je o něco málo rychlejší procesor Intel Celeron B840 pracující na frekvenci 1,9 GHz, druhou úpravou (jako kompenzace chybějícího displeje) je dvojitý DisplayPort, přičemž každý z nich zvládá rozlišení až 2560 × 1600 pixelů.

Google Chromebox Google Chromebox Google Chromebox Google Chromebox - pohled zezadu

Cena Chromeboxu je o něco málo nižší, na pultech obchodů se objeví za cenu 330 USD, tedy okolo 6 900 Kč.

Google Chromebox Google Chromebox včetně příslušenství Google Chromebox včetně příslušenství

ICTS24

Co mají ovšem oba výpočetní stroje společné je poslední verze operačního systému Google Chrome OS. U něj bychom zmínili především podporu hardwarové akcelerace uživatelského prostředí a oproti předchozím verzím výrazně vylepšená správa oken. To má ovšem za následek vzhled silně připomínající Windows 7. Google přesto stále výrazně preferuje software na principu cloudu.

Zdroj: TechnoBuffalo, The Tech Report