Hlavní navigace

Samsung chce v příštím roce začít s masovou výrobou pružných displejů

20. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vypouklým a vůbec křivým obrazovkám jsme v oblasti počítačů dali vale s drtivým nástupem zobrazovadel založených na technologii LCD. V samém závěru své kariéry se trendu zcela plochých obrazovek musely dokonce přizpůsobit i poslední ratolesti z rodu monitorů typu CRT. Křivé displeje se nám však dle všeho možná vrátí v oblasti mobilních zařízení. Samsung chce totiž začít vyrábět a používat displeje (zřejmě typu AMOLED), které lze různě tvarovat, nebo je dokonce použít v zařízení s ohebnou konstrukcí.

Výroba displejů z pružných plastických materiálů je již údajně v poslední fázi přípravy, a masová výroba by se měla rozjet v první polovině příštího roku. Tyto obrazovky by měl zároveň Samsung samotný použít ve svých výrobcích, zejména zřejmě tabletech a chytrých telefonech. V závislosti na tom, jak daleko se firmě podaří zajít, co se týče ohebnosti a pružnosti nových zařízení, by tak mohla v ostře konkurenčním prostředí přijít s něčím skutečně unikátním. (Pravda, praktická užitečnost těchto vlastností je jiná věc.) Vedle originálnosti je cílem i příjemnější a snadnější používání. Telefon či tablet s ohebným displejem by se totiž teoreticky dal například složit před schováním do kapsy. Jaká ale bude realita, ukáže až čas.

Nadto mají být obrazovky z plastických materiálů tenčí a také lehčí, což by třeba umožnilo do zařízení osazovat o něco větší akumulátory. Ve většině případů tak asi zařízení založená na nových displejích nebudou mít nějaké divoké tvary, ani je nebudete moci mačkat a ohýbat. Pružné displeje budou místo toho voleny jen pro uvedené drobné výhody. Nějakých skutečně experimentálních výstřelků se však možná i tak dočkáme.

Vzorky pružných displejů Samsung

Tyto plastické displeje mohou vedle toho přinést jednu nepříliš zjevnou, ale o to praktičtější výhodu. A to navíc i v zařízeních se zcela rovným povrchem. Jejich pružnost jim totiž zajišťuje mnohem větší odolnost, a to i díky tomu, že pro svou vnější ochranou vrstvu nepoužívají sklo, nýbrž plastickou hmotu. Díky tomu při pádu zařízení nedojde tak snadno ke katastrofálnímu popraskání obrazovky, po kterém je telefon či tablet prakticky na odpis.

 

CS24

pružné displeje by údajně měly být odolnější i proti poškrabání a dalšímu poškození povrchu. Zde bych si však raději počkal na nějaké nezávislé testy. Klasické sklo je totiž proti poškrábání o poznání odolnější než většina plastických hmot, takže pokud Samsung nepoužije nějaký skutečně pokročilý materiál, může dojít spíš k zhoršení. Umělá hmota by však ve výsledku měla vyjít levněji, tedy alespoň až se technologie rozšíří a přestane být používána jen jako tahák v luxusních výrobcích.

Zdroje: X-bit labs, Wall Street Journal