Hlavní navigace

Samsung dá mobilům pod stromeček rychlé 64GB SSD, zřejmě s 19nm NAND

16. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

I v mobilních zařízeních je potřeba úložiště a s celkem pochopitelných důvodů v nich výrobci používají tu sofistikovanější, tu jednodušší miniaturizovaná SSD. Právě pro různá zařízení, vezoucí se na vlně chytrých telefonů a tabletů uvedl Samsung své nové „úložišťátko“ s rozhraním eMMC. Je tvořeno jediným pouzdrem typu BGA o ploše nepřesahující půldruhého čtverečního centimetru. Samsung do něj ale dokázal naštosovat 64 GB kapacity, a k tomu ještě docela vysoký výkon.

Zařízení suše označované jako eMMC Pro Class 2000 měří 11,5 × 13 mm. Uvnitř je tvořeno 64 Gb čipy (mají tedy kapacitu 8 GB, takže je třeba osmi kusů) a pochopitelně i řadičem. Ten komunikuje pomocí protokolu eMMC4.5 (embedded MMC), odvozeného od stejnojmenných paměťových karet. Samsung se však vyjádřil v tom smyslu, že tento standard již novému SSD nestačí k rozletu, a v organizaci JEDEC proto příští rok navrhne novou verzi.

NAND samotná je vyráběna výrobním procesem, který Samsung označuje jako „10nm-class“. Tím se ve skutečnosti myslí cosi na škále 10–19 nm, a vzhledem k tomu, že u konkurence je horkou novinkou NAND vyráběná na 19nm linkách, lze u Samsungu realisticky čekat totéž. Počítám ale, že některé zpravodajské weby se na tuto marketingovou lest chytí a budou hovořit o 10nm procesu, neboť nikdo není bezchybný.

Modul Samsung eMMC Pro Class 2000

Co se proklamovaného výkonu týče, ohromí drobný modul zejména rychlostí sekvenčního čtení, která je udána jako 260 MB/s. Sekvenční zápis je pak stále pozoruhodných 50 MB/s. V náhodném čtení „disk“ dosahuje 5000 IOPS, zatímco v zápise 2000 IOPS. Proti špičkovým desktopovým SSD se sice o nějakém asfalt trhajícím výkonu mluvit nedá (sekvenční čtení je ovšem dosti rychlé, porovnáváme-li s desktopovými disky limitovanými rozhraním SATA 6 Gb/s). Mějme ale na paměti, že se jedná o titěrné zařízení, které si navíc musí jako oko v hlavě střežit spotřebu. V mobilech tedy úzkým hrdlem výkonu nebude, možná i naopak.

 

CS24

Proti předchozí generaci eMMC Pro 1500 (která je sama stará jen pár měsíců), je novinka údajně v úhrnu o 30 % výkonnější. Zároveň Samsung zmenšil použité pouzdro (o nějakých 20 %). Vzhledem k už tak malým rozměrům to asi v dnešních mobilních telefonech k žádné revoluci nepovede, o tabletech nemluvě. Důležitější určitě bude spotřeba řešení v provozu, o té se však firma bohužel nezmiňuje.

Zdroj: Samsung