Hlavní navigace

Samsung RF511: Čtyřjádrové Core i7 pod dvacet tisíc (první pohled)

9. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Notebook, který teď přede mnou stojí na stole, je typický domácí všeuměl, který by se dal označit za náhradu desktopu. Většině "běžných" uživatelů totiž podobný počítač vystačí po několik dalších let. Hardwarovou konfiguraci bych se nebál označit za nadprůměrnou, design je takový pěkně technoidní, díky hromadě portů USB i dvojici video výstupů k němu připojíte asi všechno co kdy budete potřebovat, nechybí mu mechanika... a vlastně se na první pohled zdá, že mu není co vytknout. Jeho největším konkurentem je nejspíš velmi povedená a oblíbená patnáctka Lenovo IdeaPad Y570 - ten je při pohledu na konfiguraci opravdu velmi podobný.

Hardwarově tedy RF511 působí dobře. S cenou pod dvaceti tisíc se čtyřjádrem Core i7-2670QM a grafikou GeForce GT 540M s gigabajtem paměti se nemá za co stydět, i když Y570 má grafiku silnější (GT 555M). Trochu problém představuje displej, respektive jeho rozlišení 1366 × 768 bodů, které je s Lenovem shodné, ale jinak na patnáctipalcové úhlopříčce dost hrubé a zbytečně malé. Terabajtový (a navíc pěkně rychlý) disk je zase příjemné překvapení pro notorické skladovače hromady videí z dovolených či postahovaných filmů a v tomto ohledu Samsung vyhrává. A co to ostatní, věci, které z tabulky parametrů nevyčtete?

Připravte si hadřík

Předně bych se ještě vrátil zpátky k displeji. Na stránkách obchodů se snad všude píše, že je matný, nicméně někde se zřejmě stala chyba (pravděpodobně ve zdrojové tabulce dodané výrobcem, ze které všechny obchody údaje kopírují). Displej je totiž bez nejmenších pochyb lesklý. A není sám; podobně na tom je vlastně celé víko notebooku. Po sundání ochranné fólie se mi jej podařilo udržet bez otisků a viditelných částeček prachu prstů asi dvě minuty - zadní strana víka je totiž navíc černá, což je asi nejhorší možná kombinace a je na tom vidět skutečně úplně každý dotyk. Vnitřní rámeček displeje je na tom dost podobně, ale aspoň má jakýsi jemný, tečkovaný vzor, který aspoň část patlanců částečně skryje.

Jinak je víko ještě poměrně tlusté a nadprůměrně tuhé, zkroutit lze, ale opravdu jen mírně. Klouby jsou tuhé přiměřeně, otevřít notebook jednou rukou není problém; jediné, co mi na kloubech vadí, je jejich nástřik klasickým "falešným chromem" - mají stříbřitě lesklý nátěr, který má asi evokovat chrom, ale ve výsledku to působí docela negativně. 

Zpracování kloubů nepůsobí důvěryhodně. Pokud na ně zatlačíte, velmi silně se prohnou a s nimi se hýbe celé víko. Nestává se mi často, že bych u nového notebooku kritizoval zrovna klouby displeje, ale tady opravdu musím dát pomyslný palec dolů.

 

Základna kombinuje kov a plast, přechody jsou nicméně perfektně slícované a nikde nic nevrže. S mechanickou odolností to ale asi taky bude horší, protože rohy základny není problém prohnout (ovšem stále bez vrzání, což je pozitivní). Klávesnice trpí klasickým problémem prohýbání; při běžném psaní je to OK, ale pokud zatlačíte na prostředek mezi klávesami, docela silně pruží. Navíc se prohýbá i spodek základny; stačí notebook vzít do jedné ruky tak, že si jej položíte na dlaň, a cítíte, jak se plast hýbe. Ani tady nejsem příliš spokojený. Problém je taky trochu v opěrce zápěstí, která sice není lesklá, ale stačí mít trochu zpocené ruce a zase na ní zůstávají viditelné a těžko odstranitelné šmouhy.

Dobrá klávesnice s pár kompromisy

S klávesnicí jsem zatím spokojen; má mezi notebooky nadprůměrně vysoký zdvih, což mi nejdřív přišlo trochu nezvyklé, ale po pěti minutách už jsem to ani nevnímal. Když píšu tak, jak jsem normálně zvyklý, tak je poměrně hlučná, s trochou snahy ale není moc problém psát potichu. Klávesnice je jinak plnohodnotná včetně numerického bloku, jehož klávesy jsou docela malé (úzké) a rozložení celkově trpí několika nedostatky (třeba miniaturní Shifty a pravá kurzorová šipka ukusující místo nule na numerické klávesnici). Celkový prvotní pocit z ní ale mám spíše dobrý - uvidíme, jak na tom budu za týden.

Touchpad se mi také líbí. Po dlouhé době mám opravdu pocit, že mě poslouchá na slovo a je to příjemná změna oproti různým čím dál více rozšířeným clickpadům. Tlačítka jsou oddělená drobnou stříbrnou přepážkou a díky tomu není problém je najít i po hmatu. Pracuje se mi s tím celkově příjemně, jen hlasitost tlačítek by mohla být nižší - jejich jinak jistý a příjemný stisk provází hlasité klapnutí.

Displej se mi (zatím pouze subjektivně) líbí. Je sice opravdu hodně lesklý a má již zmíněné nízké rozlišení, ale u Samsungu je zvykem osazovat panely s na pohled pěknými barvami, i když o jejich realističnosti by se dalo diskutovat. Na finální soud je brzo, měření optickou sondou jsem ještě nestihl, ale v přímém srovnání s HP Pavilionem dm4 se mi barvy a kontrast jeví lépe.

Výkon, ne mobilita

Celkově mám ze Samsungu RF511 smíšené pocity. Hardwarově na tom je docela dobře, i když bych nepohrdnul silnější grafikou; nicméně zpracování na mě působí dost negativně. Samozřejmě lze namítnout, že je to patnáctipalcový, těžký (2,6 kg) notebook, který není stavěný na časté přenášení, ale všechno má své meze. Prohýbání základny a pohyb kloubů displeje jsou dost nepříjemné a ještě horší je podle mě naprosto nepochopitelné používání lesklých plastů a dokonce švindlchromu, který je jinak známý spíše z automobilového průmyslu. Zdá se, že na kvalitě zpracování tentokrát Samsung šetřil a soustředil se na co nejsilnější hardwarovou výbavu.

CS24

Jako domácí stroj zřejmě obstojí docela slušně. Procesorového výkonu má na rozdávání a nebál bych se ani editace fotek (samozřejmě na externím displeji) nebo videa; u některého softwaru s tím pomohou i CUDA jádra v grafické kartě. Terabajtový disk je na poměry notebooků skvělý a takovou kapacitu vídáme pouze vzácně, mnohem obvyklejších je 750 GB, tedy o čtvrtinu méně, a grafika GT 540M s gigabajtem paměti celkem slušně zvládne hraní v nativním rozlišení displeje; při připojení externího monitoru s vyšším rozlišením už to samozřejmě bude horší, ale s tím se u ne-herních notebooků tak nějak počítá. Je to takový stroj pro celou rodinu, ale na přenášení můžete, zdá se, radši rovnou zapomenout - od toho jsou tu jiné notebooky.

Více informací najdete ve velké recenzi, kterou pro vás momentálně připravujeme.