Hlavní navigace

Samsung to zkouší s novou kategorií čipů: „Bio-Processor“ pro fitness náramky

30. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Chytré telefony už nezaznamenávají tak raketový růst prodejů jako v minulých letech a v případě tabletů to dokonce vypadá na pokles zájmu. Výrobci mobilních SoC pro tato zařízení tudíž musí hledat jiné příležitosti, kde udat svoje čipy. Samsung takovou příležitost zřejmě vidí v nositelné elektronice, specificky v různých zařízeních sledujících zdraví a sportovní aktivity uživatele, jako například FitBit nebo Microsoft Band. Pro takovéto aplikace firma nyní rozjela zvláštní řadu úsporných čipů, které integrují některé používané biosenzory.

Těm se bude říkat Bio-Processor a první takový čip nese modelové označení S3FBP5A. Budou to SoC nižší váhové kategorie než procesory pro mobily – zmíněný čip je založen na mikrořadičovém jádře ARM Cortex-M4. K tomu nese 256 KB pro paměť RAM a 512KB paměť eFlash jako úložiště. Tato zařízení tedy budou běhat s jednoduššími operačními systémy, také ale budou mít náležitě nižší spotřebu a delší výdrž na baterii než zařízení či chytré hodinky s Androidem.

Samsung Bio-Processor
Samsung Bio-Processor

Čip má vyvedená rozhraní SPI a I2C, analogové rozhraní pro příjem dat a DSP pro výpočetně náročnější analýzu dat. Vybaven je pro sledování tělesné teploty, tělesného tuku (pomocí analýzy bioelektrické impedance), množství kosterního svalstva (pomocí fotoplehtysmografie), srdeční frekvence a rytmu měřením EKG a také úrovně stresu (skrze sledování galvanického odporu kůže). Bio-Processor by měl zpracovávat přímo analogový signál těchto údajů, samotná čidla by ovšem měla být externí.

 

Čip by měl být pro výrobce fitness náramků a podobných přístrojů atraktivní tím, že integruje všechno potřebné (procesor, analogová rozhraní, DSP, paměti) v jednom čipu, takže lze zařízení zmenšit, a toto řešení by také mělo ušetřit nároky na energii. Samozřejmě ale bude důležité, jak dobře budou měřící funkce čipu zkalibrovány a jak přesné údaje budou poskytovat.

Samsung Bio-Processor

Výrobu těchto „Bio-Processorů“ už Samsung podle své tiskové zprávy spustil a prodávat zákazníkům je začne v průběhu první poloviny roku 2016. Hodit by se prý měl kromě náramků i do dalších nositelných věcí (například ve formě náplasti), zatím ale nebyly žádné konkrétní produkty s tímto čipem oznámeny. Je možné, že nějaký takový hlídač zdraví používající první generaci tohoto čipu představí i sám Samsung.

CS24

Jak úspěšná tato kategorie zařízení bude (stejně jako například chytré hodinky), se teprve uvidí. Pokud různé náramky prorazí, možné se do této kategorie čipů vrhnou i další výrobci, jako MediaTek či Qualcomm, případně další, kteří nyní mobilní SoC nenavrhují.

Zdroje Samsung (1, 2, 3)