Hlavní navigace

Samsung ukázal UHD televizi, na které lze střídat zakřivenou a rovnou obrazovku (video) [IFA]

6. 9. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

Samsung letos na veletrhu IFA představil řadu televizí s rozlišením Ultra HD (5120 × 2160 px), které ale celkem zastínila televize ohebná. Úhlopříčka 105" je úchvatná sama o sobě a přes dva a půl metru úhlopříčky se do průměrného českého bytu možná ani nevejde.


 

Zakřivené televize jsou zatím jen móda podobná 3D, které na televizích reálně mnoho lidí nepoužívá. Brýle jsou zkrátka nepohodlné a jiná řešení nedokonalá. Zakřivení je o něco lepším nápadem, ale spíš jde o to, že tu máme technologii ohebných displejů jako takovou. Proto je potřeba zkusit vše, třeba se zákazníci chytí, když to se 3D nevyšlo. Tím nechci říct, že jsou zakřivené televize špatným nápadem, to se ukáže až za delší dobu.


 

Výhodou má být vyvážený pohled na celou šíři, což je představitelné u obřích úhlopříček, na menších televizéch to smysl nemá, ač i takové již existují. Podporu pro zakřivení Samsung zaštítil i vyjádřením jistého doktora Oshina Vartariana, profesora psychologie z univerzity v Torontu: „Mozek má rád křivky“, což můžeme sami potvrdit každé léto.


Zakřivená televize je trochu risk; jak se nám bude líbit třeba za půl roku, po delší době sledování takové obrazovky. Samsung ovšem přišel s velmi efektním kompromisem, ohebnout televizí. Díváte se na rovnou obrazovku, stisknete tlačítko a měchy po stranách začnou displej pomalu ohýbat. Nevíme jestli půjde zvolit i úhel, zase tolik si televizi vyzkoušet možné nebylo. Na výstavě se celý den ohýbala, což si ostatně můžete prohlédnout z našeho videa.

Nejprve je obrazovka rovná, pak se ohne, poté opět narovná:

Poměr stran je filmových 21:9 a takováto televize je rozhodně spíše na filmy z Blu-ray či MKV, než české televizní stanice.

Když máme vyřešeno zakřivení, mohli by se výrobci zaměřit třeba na měnitelný poměr stran – chci koukat na film a televize 16:9 se fyzicky roztáhne na 21:9, protože černé pruhy na bocích ani nad a pod obrazem nejsou nic hezkého. Tato myšlenka je však jen obrovské Sci-Fi.

Samsung také oznámil spolupráci s Netflixem, což se ovšem netýká Česka. U nás si tento legální obsah koupit nelze.

 

KL24

Srovnání rozlišení Full HD a Ultra HD na stejné úhlopříčce:


Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.