Hlavní navigace

Sandy Bridge-E bude dodáván bez chladiče

14. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

V pátek vás docela zaujala zpráva, že AMD i Intel zvažují ke svým nejvýkonnějším procesorům standardně přibalovat vodní chladič. Zatímco AMD tuto myšlenku zřejmě ještě neopustilo, Intel už se podle VR-Zone rozhodl pro jinou variantu. A troufám si tvrdit, že proti jeho řešení nemůže nikdo nic namítat.

Core i7-3820, 3930K a 3960X se budou prodávat bez chladiče v krabici. Kupující se tak bude moci svobodně rozhodnout, zdali procesor bude chladit vodou, nebo vzduchem. Pokud ale nehodláte taktovat a chcete co možná nejlevnější řešení, které vaše Sandy Bridge-E s jistotou uchladí, můžete si koupit referenční chladič, který bude prodávat Intel pod svou značkou. (Tomu říkáme „out-of-the-box thinking“! Boxovaný chladič, který nevyužijete, zbytečně zatěžuje vaši peněženku i životní prostředí.)

VR-Zone však spekuluje, že investice do vodního chladiče nemusí být vůbec marná. Intel má totiž údajně problémy se spotřebou a přestože procesory mají TDP stanoveno na 130 wattů, jejich reálný odběr se může vyšplhat až na 180 W. Fanoušci extrémního overclockingu s kapalným dusíkem prý budou také
zklamáni, čip prý postihuje „cold bug“, laicky řečeno při teplotách
hluboko pod nulou nefunguje. Tento „problém“ ale možná bude odstraněn u
některé z pozdějších revizí.

Doporučení pro napájecí zdroje k Sandy Bridge-E zní, že větev 12V2 (dle specifikace ATX má být vyhrazena pro napájení procesoru 4pinovým nebo 8pinovým konektorem) má vydržet nárazový proud až 23 A, jednoduchým vynásobením se tak dostáváme k 276 wattům elektrického výkonu (avšak tento požadavek je jistě „zdravě“ naddimenzován).

Možným problémům se spotřebou nasvědčuje i to, že Sandy Bridge-E má podle všeho fyzicky osm jader, plně funkční procesory bude ale Intel prodávat jen jako Xeony, byť zřejmě s nižšími frekvencemi, než jakých dosáhnou desktopová šestijádra. Že jsou se Sandy Bridge-E nějaké problémy, naznačuje i skutečnost, že současná revize (snad ale už ta, která půjde do prodeje) je C1.

CS24

Nejnovější zprávy potvrzují, že Intel stihne vydání platformy LGA 2011 ještě v letošním roce, ovšem s určitými kompromisy zejména na straně čipsetu. Podle VR-Zone se také odkládá vydání čtyřjádrového Core i7-3820, zřejmě musí Intel nashromáždit dostatek vhodných zmetků. Nebo je to příprava na tiché zrušení tohoto podivně nevýhodného modelu?

Zdroj: VR-Zone