Hlavní navigace

Sapphire HD 4850 s vlastním PCB

24. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Radeon HD 4850 jsme v podání Sapphire viděli už třikrát. Poprvé v referenčním červeném provedení, podruhé referenční design přebarvený namodro, a nakonec verzi Toxic s chladičem Zalman. Všechny tři karty používaly původní návrh plošného spoje. Sapphire je přitom znám jako výrobce, který si pro karty často navrhuje vlastní „tišťák“ a nezklamal nás ani tentokrát. Seznamte se s již čtvrtým Radeonem HD 4850 od největšího partnera ATI. Jeho specifikace jsou standardní, tedy jádro RV770, takty 625/1986 MHz (jádro/paměti) a kapacita pamětí 512 MB.

Karta má poněkud netradiční rozložení komponent. Napájecí obvody totiž nejsou umístěny v blízkosti konektoru přídavného napájení, jak bývá zvykem, ale na straně s DVI výstupy. Grafické jádro a paměti jsou pak posunuty opačným směrem. Toto rozvržení zaručeně prodloužilo některé spoje, nicméně Sapphire navrhovalo vlastní PCB kvůli snížení výrobních nákladů. A vzhledem k tomu, že karta je kratší, než referenční design, se to evidentně povedlo.

Referenční chladič Radeonu HD 4850 je často terčem kritiky. Špatné chladiče ale v minulosti charakterizovaly i modré karty od Sapphire, takže kdo čekal, že vyjde nereferenční verze, od chlazení si příliš nesliboval. Výrobce se ale překonal a Radeon HD 4850 dostal do vínku dvouslotový hliníkový chladič (podle první fotografie má zřejmě měděné jádro) na jádro. Paměti jsou chlazeny pouze vzduchem proudícím z chladiče GPU.

MMF24

Karta bude dostupná pravděpodobně v průběhu srpna/augusta.

Zdroj: TechConnect Magazine

Autor článku