Hlavní navigace

Sapphire HD 5550 Ultimate: pro absolutní ticho

6. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud jste někdy stavěli HTPC, jistě jste vybírali zejména z pasivně chlazených grafických karet (pokud jste se tedy nerozhodli pro IGP, které je již dnes obyčejně chlazeno pasivně), jež vám nabídnou de facto zcena tichý provoz. Svěží vítr do tohoto segmentu trhu přináší česká stálice Sapphire se svým Radeonem HD 5550 Ultimate, jenž se může pochlubit solidně vypadajícím pasivním blokem.

Podobnost s nedávno představeným pasivně chlazeným Radeonem HD 5550 ze stáje HISu se nezapře, specifikace zůstaly naprosto shodné. Jádro tiká na nízkých 550 MHz, paměti pak na 800 MHz efektivně (bystřejší čtenáři již ví, že se jedná o DDR2 paměti – jejich kapacita je 1 GB). Počet stream procesorů je 320. Úzká 128b sběrnice neslibuje žádnou výraznou propustnost, na druhou stranu se jistě podepsala na nízkých výrobních nákladech (a tedy i koncové ceně pro zákazníka).

Chladič samotný odvádí teplo z karty pomocí dvojice heat-pipe trubiček. Triáda výstupů DVI-I + HDMI + D-Sub umožňuje propojení snad s čímkoliv. Grafická karta je již k mání na českém trhu, její průměrná cena je zhruba 2200 Kč. Zrodil se nový ideál do HTPC, nebo dáte přednost jiným produktům?

Zdroj: tisková zpráva

Autor článku