Hlavní navigace

Sapphire uvádí PURE CrossFireX 890GX

10. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dlouho očekávaná základní deska PURE CrossFireX 890GX z dílen Sapphire byla konečně odhalena. Použitým čipsetem není nic jiného než nejnovější 890GX, jižní můstek má kódový název SB850. Do desky nevložíte žádný jiný procesor krom ryze AM3 modelů, pokud máte nějaký starší kousek, budete muset provést upgrade (co třeba na šestijádrový Thuban?).

Jak již název čipsetu napovídá, ono „G“ tam není jen tak pro nic za nic. Integrované grafické jádro Radeon HD 4290 s podporou rozhraní DirectX 10.1 si poradí i s provozem méně náročných či starších her, samozřejmostí je plná akcelerace obrazového obsahu (H.264 aj.). Množství přidělené SidePort paměti budiž 128 MB typu DDR3.

Počet DDR3 slotů je roven číslu 4, což dává dohromady maximální množství 16 GB RAM. Dvojice PCI Express ×16 je zde zejména pro využití režimu CrossFireX (tehdy však dojde k přepnutí na ×8 + ×8), což ve výsledku dá dvojici spolupracujících grafických karet. Z nových a ne zatím zcela běžných technologií zmiňme ještě nové rozhraní SATA 6,0 Gb/s.

MMF24

Tím pochopitelně výbava high-endového produktu nekončí, ba naopak. Pro věčné ladiče výkonu je zde stavový LED displej, externí harddisky můžete připojit přes rychlé eSATA. Z výstupů jmenujme známou trojici HDMI + DVI + D-Sub. Zdroj byl naneštěstí skoupý na informace o ceně a dostupnosti, doufejme tak, že se dočkáme v nejbližší době.

Zdroj: TC Magazine

Autor článku