Hlavní navigace

Sdílení dat v Opeře

8. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Instalace a registrace

Pokud jste uživateli Opery, budete mít nejspíš nejnovější verzi ve svém počítači. Pro uživatele ostatních prohlížečů, kteří by Operu chtěli zkusit, je k dispozici adresa www.opera.com/browser.

V nové Opeře se zaměřte na tlačítko vlevo nahoře, těsně pod nabídkou Soubor. Tím otevřete panel s funkcemi Opery. Třetí shora, v podobě vrtulky, se jmenuje Unite. Klepněte sem a dostanete se k možnostem Unite.

Úplně nahoře uvidíte ikonu s textem Domovská aplikace Opera Unite. Poklepejte na ni a vytvořte si nový účet: v prvním okně si vyberte název účtu a zadejte e-mail, v druhém zvolte jméno počítače a klepněte na Dokončit.

Sdílení

Pro sdílení libovolných souborů nebo adresářů poklepejte na File Sharing. Objeví se okno, ve kterém vyberete soubory ze svého počítače, určené ke sdílení. Nyní můžete komukoliv poslat odkaz na své soubory ve tvaru [jméno-počítače].[váš-účet].operaunite.com/file_sharing.

 

Chování sdílených složek vzápětí upravíte v okně sdílení, ve sloupku vpravo, v okně Volba soukromí aplikace File Sharing, kde se můžete rozhodnout mezi sdílením chráněným heslem a veřejným sdílením. O kousek výš najdete jednoduchého pomocníka pro sdílení dat přes email, Facebook, Twitter nebo službu Delicious.

 

Vraťte se k seznamu aplikací, tedy hlavnímu panelu Opera Unite. Vedle File Sharing najdete ikonu ozubeného kolečka. S její pomocí nastavíte především jméno aplikace a webovou adresu, kde se váš obsah bude nacházet. Tady budete taky přidávat obsah: tlačítkem Vybrat se dostanete k dalším souborům ze svého počítače.

Další aplikace

Opět se podívejte do hlavního panelu Opera Unite. Poklepejte na odkaz Domovská aplikace Opera Unite. Dostanete se k přehlednému seznamu aplikací, se kterými můžete v Opera Unite pracovat. Na počátku tu přebývá šest aplikací, určených převážně ke sdílení dat:

  • File Sharing – slouží ke sdílení libovolných souborů
  • Fridge – můžete věšet papírky s úkoly na virtuální dveře od ledničky a sdílet je s ostatními
  • Media player – nejprve nasdílíte svou hudbu, pak si ji můžete kdekoliv pouštět
  • Messenger – instantní komunikátor, tedy aplikace typu ICQ
  • Photo Sharing – sdílení fotek a grafiky; oproti aplikaci File Sharing se tady rovnou vytvářejí fotogalerie
  • Web Server – vytvořte si webové stránky (se vstupním souborem index.htm) a nasdílejte je přes Opera Unite, budou se chovat jako každý jiný web

Dole pod všemi aplikacemi visí tlačítko Získat další aplikace. Klepněte sem a dostanete se na stránku unite.opera.com/applications ke spoustě nových aplikací jako sdílená „tabule“, streamování videa, souborová schránka, šachy, atd.

CS24

Operní komunita

Zaujala vás Opera Unite? Zkuste se spojit s přáteli, se kterými budete automaticky sdílet dveře od své virtuální ledničky nebo celou fotogalerii. Aplikaci najdete na stránkách Operní komunity pod odkazem my.opera.com/[váš-účet]/unite.