Hlavní navigace

Seagate a Western Digital škrtí výrobu, aby udržely vysoké ceny, tvrdí analytik

27. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Western Digital byl dlouhou dobu na trhu pevných disků jedničkou. Analytik Joe Wittine z firmy Longbow Research se ale domnívá, že světlejší budoucnost má před sebou Seagate, díky jejím investicím do SSD a hybridních disků. Doporučil tedy burzovním spekulantům nákup jejích akcií, jejichž cena tak okamžitě poskočila o 5 % vzhůru.

Wittine věří, že segment pevných disků dosedl na dno v první polovině roku 2013 a od nynějška opět poroste. Typický sezónní cyklus vypadá tak, že po slabém prvním čtvrtletí přichází silnější druhý kvartál, kdy prodeje vzrostou o 3–7 %. Letos na jaře se ale pevných disků prodalo o 2–3 % méně, v absolutních číslech něco mezi 132 a 133 miliony. Prodeje se propadly všem výrobcům: Seagate o 1,9 milionu kusů na výsledných 53,8 mil., Toshibě (19 mil.) o milion, Western Digitalu (59,9 mil.) o 280 tisíc. To jsou ostatně stará data.

Zajímavé ovšem je, že na tom minimálně nikdo ze dvojice Seagate a WD neprodělal. Obě společnosti mají podle analytika v úmyslu držet objem výroby na uzdě, aby si zachovaly vysoké marže (pevné disky se dnes prodávají s hrubou marží 27–32 %). Konsolidovaný trh, který dohromady ovládají z 85 %, jim hraje do karet. Cenová válka se tedy rozhodně nechystá, naopak pevné disky budou zlevňovat jen velice pomalu.

 

Zdroj: Barron's Tech Trader Daily, X-bit labs