Hlavní navigace

Seagate: máme disky s 1TB plotnami!

4. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pravidelní čtenáři si jistě vzpomenou na zpravodajství z CeBITu a výstavku Samsungu, na které byl k vidění pevný disk se dvěma plotnami a kapacitou 2 TB. Datum dostupnosti ale korejský výrobce neoznámil a tak nelze vyloučit, že jej nakonec předběhne Seagate (který shodou okolností hodlá harddiskovou divizi Samsungu odkoupit). Kapacita jednoho terabajtu na 3,5" plotnu se rovná hustotě 625 gigabitů na čtvereční palec.

Americká firma oznámila, že „již brzy“ osadí terabajtové plotny do externích disků FreeAgent GoFlex Desk a o něco později, přibližně v polovině roku (čili za dva měsíce) budou vydány i nové interní modely Barracuda XT. Na výběr bude z kapacit 1,5 TB, 2 TB a 3 TB.

Nedávná zpráva o odkoupení HDD divize Samsungu (společnosti se sice dohodly, ale transakce ještě neproběhla) vyvolává pochybosti, zdali Samsung nepřepustil své know-how ve prospěch budoucího majitele, který z technologie dokáže vytěžit více. Ovšem zatímco Seagate pokrývá většinu své potřeby magnetických ploten vlastními výrobními kapacitami, Samsung je plně závislý na externích dodavatelích a chlubit se vysokou hustotou zápisu znamená tak trochu chlubit se cizím peřím (a hlavně si takovou plotnu od dodavatele mohou koupit i ostatní výrobci).

Zdroj: TechConnect Magazine