Hlavní navigace

Seagate uvede v dubnu 6TB disky. Mají mít šest ploten, obejdou se ale bez hélia

29. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V pokračující soutěži o to, kdo nabídne pevný disk s nejvyšší kapacitou, momentálně vede společnosti Hitachi, která v listopadu (novembri) přivedla na svět první pevný disk plněný héliem. Model Ultrastar He6 díky tomu obsahuje nebývalých sedm ploten s celkovou kapacitou 6 TB. Osamocen ale tento disk nezůstane. S plánem uvést co nevidět 6TB disk se tento týden vytasila také konkurenční společnost Seagate.

Disk s touto kapacitou (nepochybně to bude zařízení 3,5" typu) má firma dle svého šéfa Steva Lucza uvést už začátkem příštího fiskálního čtvrtletí, které začíná měsícem dubnem (aprílom). Také u Seagate se bude jednat o model určený pro lukrativní sektor enterprise – o cenově dostupnějších Barracudách pro desktop zatím řeč nebyla. Vedle tohoto oznámení padlo jen velmi málo informací o technických parametrech připravovaného disku. Seagate v tomto zařízení navzdory očekáváním zřejmě nepoužije technologii záznamu SMR. Místo toho má naopak být založen na standardních 1TB plotnách, které už má firma na trhu nějakou dobu. Novinářům a analytikům totiž Luczo přímo sdělil, že disk má používat šest ploten.

Logo společnosti Seagate

Tím se toho nicméně moc nevysvětluje, spíše vyvstávají nové otázky. Standardně se totiž v 3,5" discích nachází jen jedna až čtyři plotny; jen v některých případech výrobci u nejvyšších modelů používají i pětiplotnovou konstrukci. Pokud tedy Seagate dostalo do pouzdra ploten šest, muselo zřejmě použít nějaké nové technologické řešení.

Zatímco Hitachi pro enterprise disky nasadilo héliovou vnitřní atmosféru (tento plyn má nižší hustotu než vzduch a umožňuje srazit plotny blíže k sobě), Seagate podle všeho podobný trik v rukávu nemá (v minulosti ho dokonce i kritizovalo). Pokud by tomu tak bylo, zřejmě by se společnost veřejně pochlubila; plnění héliem vyžaduje speciální hermetická pouzdra, takže se nejedná o nic snadného či dokonce utajitelného. Spíše to vypadá, že se firma k šestiplotnovým diskům nakonec dostala nějakou konvenční technikou.

Ultrastar He6 od Hitachi obsahuje sedm ploten. Musí kvůli tomu být plněn héliem

V době nedávné jsme byli svědky toho, že se výrobcům podařilo dostat plotny navíc do notebookových disků. Tím, že zmenšili PCB s elektronikou a umístili je na okraj mimo oblast, pod kterou jsou plotny, se podařilo zvětšit „užitečnou“ vnitřní výšku pouzdra. Do 7mm disku se díky tomu místo jedné plotny vejdou dvě a do 9,5mm místo dvou tři. A přesně takový postup by mohla využít společnost Seagate i u 3,5" zařízení. Pětiplotnové pevné disky už totiž v historii známe, takže do oněch 6 TB zbývá přidat již jen onu jednu, na což by překopaný návrh pouzdra mohl stačit.

V Seagate ale nemuseli zvolit zrovna tuto cestu – mnohem jednodušším řešením by bylo prosté zvětšení rozměrů pouzdra o několik milimetrů (což je praktika známá z 2,5" disků, které existují v lehce nestandardních 12,5 a 15mm tloušťkách). Disk by se pak často nevešel do standardních šachet, ale v mnoha případech by to nevadilo – jedná se koneckonců o model pro sektor enterprise a nikoliv pro PC či NAS. Odběratelé s jeho rozměrem mohou počítat již při návrhu serverů.

MMF24

 

Zdroj: KitGuru