Hlavní navigace

Sempron X2 dostupný v Číně

27. 2. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již dávno se hovořilo o tom, že jednoho dne i low-endové řady procesorů přejdou na dvě jádra - ačkoliv jde pouze o marketingové názvy a vedle levných Pentií Dual-Core a Athlonů X2 je to spíše symbolický pokrok. První byl Intel se svým dvoujádrovým Celeronem E1200. AMD nyní kontruje dvoujádrovým Sempronem, který prý nese označení 2100+, ačkoliv to poněkud nezapadá do zavedeného schématu značení. Sempron X2 běží na 1,8GHz, je vyráběn 65nm postupem, pravděpodobně má 256kB L2 cache na jádro a stojí v přepočtu okolo 55 amerických dolarů, ovšem s jedním háčkem - seženete jej pouze v Číně.

Čína je vůbec zajímavá destinace z pohledu výrobců hardware a zejména pak AMD. Několik měsíců po akvizici ATi proletěla médii zpráva, že AMD prodalo skladové zásoby severních můstků ATi RS600 (integrovaný Radeon X1250 pro platformu Intel) do Číny, aby čipset nekonkuroval platformám AMD na důležitějších trzích. Před několika týdny pak AMD znovu použilo Čínu jako výhodné odbytiště pro čipsety, tentokrát ovšem pro nejnovější AMD 780G s integrovanou grafikou Radeon HD3200. Údajně proto, že ještě nebyly hotové ovladače pro Hybrid CrossFire (což ostatně nejsou dodnes) a AMD chtělo vydání pozdržet, aby na trh šel po všech stránkách hotový produkt. Zároveň bylo ale nežádoucí, aby čipy ležely na skladech, a zvolené východisko už znáte.

MMF24

Proč o tom všem mluvím? Přestože je Intel Celeron E1200 o něco výkonnější, je založen na modernější architektuře a má větší potenciál pro přetaktování, právě přítomnost nových čipových sad AMD s poměrně výkonným integrovaným grafickým akcelerátorem hraje do karet dvoujádrovému Sempronu.

Zdroj: DigiTimes

Autor článku