Hlavní navigace

Šeptanda: Apple prý začátkem příštího roku uvede 12,9" iPad

27. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple bude zvětšovat, a to nejen iPhone, který v šesté generaci údajně přijde s 4,7" a 5,5" displejem, ale také iPad. Tvrdí to zdroje listu Bloomberg s tím, že výrobu tabletu s úhlopříčkou 12,9 palce firma chystá už na začátkem roku 2015.

Takhle by mohl vypadat 12,9
Takhle by mohl vypadat 12,9" iPad 

iPad se dosud pouze zmenšoval. Firma předloni uvedla verzi Mini, která místo 9,7" displeje dostala 7,9". Už se tak víceméně vešel i do větší dlaně. Zmenšení se dočkal i velký iPad, loňský Air shodil pár gramů a má také užší rámečky okolo displeje.

Zvěsti okolo 12- až 13palcového iPadu se přitom internetem točí už od loňska. Applu navíc klesají prodeje iPadů, v posledním čtvrtletí to bylo o 9 % méně než loni. Důvodem je jistě fakt, že předchozí generace tolik nezastarávají a zákazníci nemají motivaci koupit novější model. Pokud ale novinka přinese úplně jiný formát, můžete to slábnoucí byznys znovu nakopnout.

Větší tablety přitom představuje i největší konkurence. Surface 3 od Microsoftu má 12" displej a Galaxy Note Pro od Samsungu je i v 12,2" provedení. Oba stroje jsou přitom primárně určeny pro práci, nikoliv jen zábavu. Sám šéf Applu Tim Cook navíc tvrdí, že 90 % svojí práce vykonává na tabletu. Spolu s IBM pak Apple plánuje rozšířit iPady do firem.

 

CS24

Dávalo by tedy smysl větší iPad uvést? Podle mě ano, ale nemohl by to být pouze zvětšený Air. Nepočítal bych například s poměrem stran 4:3, jak je u iPadů zvykem, ale spíš 16:10, což k pracovnímu stroji sedí nejvíce. Pak by se na jednu obrazovku vešla i dvě okna. O lepším multitaskingu se už dlouho šeptá.

Otázkou také je, jestli se tablet znovu spolehne na ovládání prsty, nebo Apple využije digitizér a stylus, případně jestli větší iPad nedostane i odpojitelnou klávesnici. Firma už patent na konvertibilní tablet má zaregistrovaný. Pak už by to ale nebyl ani tak iPad, jako spíš iNote nebo iBook (ten už tu byl). Teoreticky by šlo o první zařízení, které by nějak mohlo spojit dvě systémové větve: OS X a iOS. Ale to už vaříme z vody.