Hlavní navigace

Seznam.cz spouští nový fulltextový vyhledávač

15. 9. 2010

Sdílet

 Autor: Redakce

Největší vyhledávač v Česku od včerejšího dne nasazuje nový engine, který má jiným způsobem pracovat s indexy hledání. Dosavadní systém pracoval s tzv. „lemmaty“, základními tvary každého indexovaného slova. Zpracování výsledků bylo jednoduché, protože každé slovo hledalo jedno lemma místo množství různých výrazů. Rychlost zpracování byla vykoupena nemožností rozlišovat různé tvary jednoho slova.

Nový systém ukládá do databáze slova ve tvaru, v jakém se nachází na stránce, a pak je ještě rozšíří o další možné tvary. Výsledky by měly být přesnější, vyhodnocení náročnější, ale na pořadí výsledku by to vliv mít nemělo. To se nakonec ukázalo jako nepravda a přiznali to také vývojáři na blogu Seznamu.

Testovací verze byla už delší dobu použitelná na searchtest.seznam.cz (s indexem z června). Vylepšený fulltext Seznam nasadil včera odpoledne, ale práce se zřejmě protáhne. Na webu píšou, že vše se zřejmě podaří vyřešit až dnes do 18.00.

Na blogu si už lidé stěžují, že se jejich stránky propadly ve výsledcích o několik stran níže. Máte stejný problém? O odborníky přes SEO zřejmě bude v příštích týdnech zvýšený zájem :-).

Zdroj: Seznam