Hlavní navigace

Seznam nabídne více geodat a vybuduje největší vyhledávač obchodních letáků

8. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší tuzemská internetová společnost dnes oznámila, že (za neznámé částky) majetkově vstoupila do dvou firem, kterým chce pomoci růst a zároveň rozšířit vlastní portofolio služeb. Seznam se stal majoritním vlastníkem Kupi.cz, ve společnosti vyhledávající akční zboží a letáky koupil 51 %. S Kupi už přitom Seznam spolupracuje od února.

Seznam koupil majoritní podíl v Kupi.cz

Kupi.cz bude nadále lidem zprostředkovávat akční nabídky obchodníků. Službu chceme celkově zpřehlednit a zjednodušit. Do nabídky také zařadíme více malých a středních regionálních obchodníků,“ prozrazuje plány do budoucna Michal Feix, Business Development Director v Seznam.cz.

Dále koupil 30% podíl ve společnosti TopGis, která se zabývá geoinformatikou. Ta už pro Seznam zařizuje snímkování ulic pro službu Panorama, ale zabývá se také leteckým snímkováním nebo pasportizací (získávání informací o realitách).

V případě TopGisu vstupujeme na trh geobyznysu a zároveň jde i o pojištění si spolupráce se strategickým dodavatelem dat, podobně jako tomu bylo například u společnosti Borgis,“ komentuje Michal Feix. Borgis dodává obsah pro Novinky.cz, Sport.cz a Super.cz.

 

Seznam zároveň oznámil, že chystá novou komerční službu GisOnline, ve které si budou moci firmy a úřady analyzovat a zpracovávat geodata, a to jak doma, tak i v zahraničí. Při mapování Česka totiž Seznam získává spoustu informací, které se do Map.cz nedostanou, ale mohou mít užitek pro specializované služby. 

MMF24

Získáváme například kompletní informace o tom, kde jsou jaké dopravní značky, informace o venkovních kabelových rozvodech a sítích, hustotě zástavby a podobně. O tato data pak mají zájem například úřady, případně specializované soukromé společnosti, které s nimi dále pracují,“ dodává Feix. Pilotní provoz GisOnline už běží, ostrá verze bude spuštěna do konce roku.

Zdroj: Seznam