Hlavní navigace

Seznam se naučil hledat nejlepší mobilní tarify, ale moc mu to nejde

19. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

ČTÚ loni akreditoval dva srovnávače mobilních tarifů – Tarifon a Tarifomat. Podle stejné metodiky teď novou kalkulačku vytvořil i Seznam, využil přitom také data Českého statistického úřadu. Srovnávače najdete na portálu Sfinance.cz. Ovládání je jednoduché, pouze zadáte měsíční útratu, počet odeslaných SMS a minut hovoru a zvolíte, zdali jste student, senior, máte průkaz ZTP nebo chcete internet.

Volba parametrů Vyhledání tarifů Objednávka
Volba parametrů | Vyhledání tarifů | Objednávka  

První nepříjemností jsou povinné kontaktní údaje. I když si chcete jen ověřit nabídky na trhu, musíte zadat telefon a e-mail. Abyste se vyhnuli případným nepříjemnostem, použijte smyšlené údaje, třeba adresy Sfinance (tel.: 810800080 a e-mail info@sfinance.cz). Po odeslání formuláře Seznam vypíše nejvhodnější tarify, přidá některé tajné nabídky operátorů a nakonec si můžete tarif také objednat.

Druhá objednávka
Druhá objednávka

Pokud má klient zájem zjistit konkurenční nabídky na trhu a operátora změnit, stačí do kalkulačky serveru Sfinance.cz zadat průměrný měsíční účet (kolik minut provolá, kolik pošle sms, nebo jak často používá internet). Na základě těchto údajů mu portál Sfinance.cz spočítá nabídku od O2, T-Mobile a Vodafone a zákazník si může vybrat tu, která mu nejvíc vyhovuje,“ píše Seznam v tiskové zprávě. Není to úplně pravda. U internetu si zvolíte pouze ano/ne, chybí přesnější parametry.

Od podobných nedostatků se odvíjí i vypočtené tarify. Datový balíček nemůžete ovlivnit, takže pokud moc nevoláte ani nepíšete, ale jste nároční mobilní surfaři, Seznam vám neporadí. V jednom případě mi dokonce poradil dva naprostoto totožné „tajné“ tarify, které se ale lišily cenou (viz obrázek výše). Jako srovnávač je Seznam mizerný a přesnější parametry si můžete nastavit ve dvou výše zmíněných kalkulátorech či v aplikaci dTest.cz.

Výhodou Seznamu ale je, že vám rovnou napíše ony mimoceníkové nabídky. Kupříkladu při nastavení 180 minut a 50 SMS našel Seznam tarif T-Mobile S námi 790 HIT za 790 Kč (180 minut, 150 SMS, 300 MB), přičemž stejnou nabídku označenou jako Sfinance Tarif můžete mít za 395 Kč. Takže, Sezname, zapracuj na lepším vyhledávání a zruš nesmyslné povinné údaje…

MMF24

 

Zdroj: Seznam