Hlavní navigace

Seznam vylepšil vyhledávač a weby s HTTPS již „netrestá“. Přechod na šifrování může odstartovat

Sdílet

 Autor: Redakce

Google ve svém vyhledávači zvýhodňuje weby, které přejdou na šifrovaný protokol HTTPS. Pro jeho PageRank je to pozitivní příznak a ve výsledcích vyhledávání se takový web zobrazí výše. (Pomineme-li vliv desítek jiných příznaků.)

To český Seznam loni na podzim provozovatele webů varoval, že jeho vyhledávač některé stránky běžící HTTPS ve výsledcích poškodí. Nebyl to záměr, ale chyba, kterou česká internetová jednička ladila půl roku. Teď už by prý zásadní problémy nastat neměly.

Seznam doporučuje s nasazením HTTPS počkat

Indexovací robot měl potíže s přesměrováním. Pokud web přejde na bezpečnější protokol, na webu se musí nastavit přesměrování na nové adresy. To aby staré záložky v prohlížeči a zadané adresy z http:// přešly automaticky na správnou https://. Jenže robot u přesměrovaných stránek ztrácel příznaky a to zamíchalo i pořadím ve výsledcích. (Nově spuštěných webů na HTTPS se to netýkalo.)

 

Z proběhnuvších testů vyplývá, že implementované řešení dostatečně odstraňuje největší propady stránek ve výsledcích hledání. Pokud jste přesun webu na HTTPS odkládali jen kvůli Seznam.cz Vyhledávání, tak už není důvod dále čekat. Pokud zrovna nemáte prodejní sezónu, je na přesun vhodný čas,“ píše firma na blogu.

KL24

Propady ve výsledcích ještě mohou nastat u individuálních případů. Seznam proto doporučuje, aby se při přechodu na zabezpečený protokol změnila jen adresa z http:// na https://, ale zůstal zachován veškerý obsah i interní redirekty. Zároveň se při přesměrování musí používat výhradně HTTP status 301 “permanent redirect”.

Zdroj: Seznam