Hlavní navigace

sGloves: rukavice se stříbrnými vlákny pro ovládání smartphonu

31. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kontakt prstu s kapacitním displejem zajistí speciální rukavice, mezi které patří sGloves. Tenké černé rukavice v sobě mají vetkáno stříbrné vlákno, které zajišťuje vodivost a samotný textil tedy slouží jako izolace pouze před mrazem, ne před displejem. Vlastnit takové rukavice je v zimních měsících téměř nutností. Zatím jen Lumia 820 a 920 umí díky technologii od Synaptics rozeznat prst i v běžných rukavicích.

Rukavice sGloves
Rukavice sGloves

Minulou zimu jsem psal o kapacitních rukavicích Aligator, které jsem si pro test sám koupil a úspěšně je používám i letos. Aligator má na každé ruce na třech prstech vetkán nespecifikovaný vodivý materiál a právě těmito prsty lze ovládat dotykový displej, zbytek rukavice se chová standardně. Jsou vyrobeny z bavlny a polyamidu

Rukavice sGloves
zapůjčil sGloves Rukavice sGloves
barva černá
velikost S/M a M/L
materiál Akryl, stříbro
cena 390 Kč

Novinka sGloves na to jde trošku jinak. Vodivým materiálem je stříbro, které má současně zajišťovat vyšší "výhřevnost". Stříbro je navíc antibakteriální. Materiálem je zde akryl s 15% příměsí stříbra, k dostání jsou v černém provedení s prosvítající stříbrnou barvou. Nespecifikovaný materiál u předchozích rukavic může být ocel či měď, která by prý mohla displej poškodit, ale já se s ničím takovým nesetkal a i starší rukavice fungují dobře.

Rukavice sGloves
Rukavice sGloves

Rukavice sGlovesRukavice sGloves

Proti Aligatoru jsou sGloves tenčí, zřejmě díky stříbru, ale třeba vodivé části prstů mají stejnou tloušťku u obou modelů. Rukavice zahřejí v mém případě při teplotách do zhruba −1 °C, níže je už nutné použít kapsy od bundy. Studenokrevnější z vás zvládnou i nižší teploty.

Rukavice sGloves mají ovšem stříbro vetkané všude, ne jen na některých prstech, což výrobce prezentuje jako výhodu – možnost ovládat smartphone všemi prsty. Subjektivně se mi více líbí první varianta, tedy když je většina ruky kromě třech prstů odizolovaná. Ale i druhá varianta bude mít mnoho příznivců a každý si může vybrat to svoje.

detail gripu stříbrnné vlákno ovládání celou rukou (pro někoho výhoda)
Rukavice sGloves

Rukavice sGloves

Rukavice sGloves

Dnes testovaný model má jednu netradiční vychytávku. Dlaně a vnitřní strana prstů až k prvním kloubům jsou pokryty jemným gumovým gripem, to aby telefon snadno nevyklouzl. V rukavici sice nemáte cit a proklouznutí telefonu necítíte, čímž není plně bezpečná ani tato varianta, ale gumový grip skutečně telefon drží. Skoro jako bez rukavic, řekněme na 70 %. V Aligatorech klouže mnohem více.

CS24

 

Grip je však současně trochu nevýhodou, rukavice jsou rozděleny na pravou a levou a při nasazování se musíte podívat, která je která – Aligatory můžete nasadit podle libosti. SGloves jsou užitečným doplňkem pro zimní měsíce, který můžu doporučit.

Plusy / mínusy
stříbrné vlákno
ovládání celou rukou (ovládání celou rukou)

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.