Hlavní navigace

Škatulata v Applu. Firma mění nejvyšší vedení, šéf iOS možná vyletí kvůli mapám

30. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Apple včera večer oznámil několik změn ve vrchním velení. Dva lidé odejdou, další převezmou více zodpovědnosti. To jsou obvykle nudné zprávy, ale v případě cupertinské společnosti a jejích problémů v poslední době jde možná o změnu celkové politiky a atmosféry.

Nejvyšší vedení Applu
Nejvyšší vedení firmy, foto: Apple

Firmu v příštím roce opustí Scott Forstall, významná postava, která do Applu přišla se Stevem Jobsem v roce 1997. Tehdy pracoval na systémech NeXT, v nové firmě byl později zodpovědný za vývoj Mac OS X a v posledních letech šéfoval iOS. Bylo také jeho zásluhou, jak operační systémy Applu nyní vypadají, což bylo pro úspěch Maců, iPhonů i iPadů klíčové.

Podle WSJ byl ale takovým zlobivým dítětem, který úplně nezapadal do vedení firmy. Trpěli jej tam hlavně proto, že nad ním držel ochrannou ruku Jobs. Ten už je ale rok po smrti. Forstall se před lety nechtěl omluvit za problém s anténami v iPhonu 4, zatímco ostatní z vedení ano. Letos přišly problémy s vývojem vlastních map, na který Forstall dohlížel. Prý tak spěchal s jejich vydáním, že prostě ignoroval nedostatky. Po bouři veřejnosti musel management aféru vysvětlit. Omluva opět přišla z pera Tima Cooka. Ten navíc v aktuální zprávě o odchodu Forstalla ani neděkuje za jeho dosavadní služby, což se obvykle dělá. Než Forstall z firmy odejde, bude pracovat jako poradce Cooka.

Druhým mužem na odstřel je John Browett, který se k Applu připojil teprve letos. Šéfoval maloobchodnímu prodeji, měl na starosti Apple Story atd. Dle WSJ také nezapadl do filosofie Applu. Jeho oddělení sice vydělávalo čím dál více, ale možná na úkor spokojenosti zákazníků. Zkracoval otevírací doby, propouštělo se. Browett odstupuje okamžitě, firma už za něj hledá náhradu.

Kdo dostane větší moc

Čtyři lidé ale byli povýšeni a dostanou ke svým současným pozicím další kus zodpovědnosti. Craig Federighi bude kromě OS X nově šéfovat i iOS, takže bude mít pod sebou oba systémy. Ony už se ostatně dost prolínají, mají společné jádro atd. Eddy Cue, který řídil online služby iCloud a iTunes Store pro prodej aplikací, hudby, filmů a knih, bude nově řídit i Siri a mapy.

Bob Mansfield založí nový tým pro vývoj technologií, bude zodpovědný za návrh polovodičů, takže lze předpokládat, že vlastní procesory Apple A6(X) jsou pouze začátek. A nakonec sir Jonathan Ive bude kromě návrhu designu koncových zařízení mít na starost také to, jak vypadá software. iOS i OS X už dlouhá léta vypadají stejně, dočkáme se nějakých změn? To uvidíme možná už příští rok.

WT100

 

Zdroj: Apple