Hlavní navigace

Škodí Intelu v telefonech značka Atom? Prý uvažuje o tom, že ji zapíchne

18. 7. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

Počínaje letošním podzimem chystá Intel rozjezd své nové úsporné architektury CPU, nazvané Silvermont. Od té si Intel slibuje průlom v oblasti tabletů a telefonů, což je oblast trhu, která poslední dobou vytrvale roste, Intel v ní však má menší podíl, než by se mu líbilo. Sivermont byl původně navržen jako architektura pro různé čipy, které Intel momentálně prodává pod značkou Atom. Ale nyní to vypadá, že zrovna tu tyto čipy možná vůbec neponesou.

Již víme, že procesory s touto architekturou bude Intel prodávat i jako Celerony a Pentia – což jsou označení dříve rezervovaná pro „velká jádra“. Zatímco procesory pro notebooky a desktop tedy firma převede pod své tradiční lowendové značky, jméno Atom mělo být nadále vyhrazeno pro sektor embedded a pro ty nejmobilnější čipy, určené do telefonů a tabletů. Všechno by ale zdá se mohlo být jinak.

Logo procesorů Intel Atom

Dle serveru DigiTimes totiž Intel v současnosti uvažuje o tom, že značku Atom dokonce zcela zruší. Problém je v tom, že svým letitým angažmá v nejpomalejších netboocích a nettopech si Atomy založené na původní in-order architektuře vysloužily nelichotivou pověst velmi pomalých čipů. A to jim nyní zřejmě škodí právě v nejdůležitějších oblastech tabletů a telefonů. Není to úplně fér, neboť jádra architektury ARM, proti nimž Atomy stojí, nejsou také žádní rychlíci. Nová architektura Silvermont navíc asi bude značně výkonnější. Bez ohledu na technické kvality či nekvality je ale dnes jakýkoliv Atom chápán jako podřadné CPU.

Intel se proto bojí, že používat Atom nadále jako značku pro své mobilní čipy nemusí být dobrý nápad, nebo že toto jméno vyloženě kazí prodeje. Od Silvermontu toho zřejmě lze čekat docela hodně, a pojmenovat jej například Atom Z3770 vlastně bagatelizuje inovace, která se pod kapotou nachází. Současné čipy se totiž jmenují prakticky stejně, příkladem budiž Atom Z2580 z rodiny Clover Trail+.

Jak přesně by chtěl Intel názvosloví svých mobilních SoC změnit, DigiTimes neuvádí a je možné, že v tomto ohledu ještě žádná rozhodnutí nepadla. Společnost ale prý doufá, že symbolická čára za minulostí by měla prodejům zařízení s čipy Intel pomoci (a v důsledků také platformu zpopularizovat mezi výrobci). Uvidíme, s jakým jménem Intel přijde. Celeron a Pentium jsou rovněž značky, spojené s procesorovým lowendem, zatímco Intel by v mobilní oblasti rád hrál pozici výkonnostní špičky. Označení Core je dle mého osobního názoru zase poněkud nemastné neslané. Co myslíte, vytasí se Intel s nějakou zbrusu novou značkou? Jen nedávno si koncekonců vymyslel nové zvučné jméno pro své integrované grafiky.

KL24

 

Zdroj: DigiTimes