Hlavní navigace

Skoro jako zrcadlovka – nový Canon PowerShot G1X Mark II

19. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Canon má kromě výborného kompaktu PowerShot G16, který jsme vám představovali v samostatné videonovince už v září minulého roku, také ještě o kus lepší, ale také o kus větší PowerShot G1X. Stále jde o kompakt, ale svými parametry se už hodně blíží zrcadlovkám.


 

Kromě rozměrů, jež se dají odůvodnit velkým 1,5" čipem, nám na něm vadila samostatná krytka objektivu, která slouží hlavně k tomu, abyste ji ztratili. Naopak potěšil výklopný displej a ještě o kus vyšší kvalita fotografií. Canon nedávno v Japonsku představil nástupce s označením PowerShot G1X Mark II.


 
 

Má o něco menší rozměry a nabízí světelnější objektiv s rozsahem 24–120 mm/F2.0–3.9. Autofokus má 31 bodů. Procesor zůstal stejný, jako v G16, terdy DIGIC 6 a samozřejmě nechybí ani optický stabilizátor obrazu.

Vyklápěcí displej zůstal zachován, ale tentokrát se vyklápí trochu jinak (nahoru). Stejně tak blesk, jež je opět efektně vyskakovací, přičemž u nového G1X vyskočí výše, aby mu nezacláněl ani vysunutý objevktiv. Z modelu G16 převzal i možnost posílat fotografie přes Wi-Fi.

Naopak zmizel optický hledáček, který lze nahradit elektronickým přes sáňky. Řada funkcí se nově ovládá přes dotykový displej, což můžou někteří uživatelé považovat za krok zpět. Zmizelo například kolečko pro korekci expozice. Oproti prvnímu G1X ze zvýšil zoom na hodnotu 5×.

parametry
rozlišení 12,8 Mpx
senzor 1,5" CMOS
displej 3" kapacitní dotykový
procesor DIGIC 6
zoom

Dostupný bude od května za cenu od 750 liber. V přepočtu 25 000 Kč, což je vedle G16 za 14 000 Kč a prvního G1X za 15 000 Kč skutečně hodně. Snad bude oficiální česká cena příznivější.

Původní G1X
Srovnání s původní Canon PowerShot G1X

 

První pohled

 

 

MMF24

 

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.