Hlavní navigace

Skulltrail aneb král přichází

22. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejnovější počin společnosti Intel je určený pro naprosté nadšence, kteří se nespokojí se čtyřmi výpočetními jádry, ale požadují o něco více. Díky této nové platformě si můžete doma vychutnat výkon, který přináší hned osm výpočetních jednotek ukrytých ve dvojici Intel Core 2 Extreme Procesorech. To ale není vše. Intel zašel ve vývoji opravdu daleko a tak si můžete na nové základní desce užít nejen dvojice procesorů, ale můžete využít i ATI CrossFire nebo Nvidia SLI technologie pro spřažení dvojice grafických karet.

 


Pod pojmem Skulltrail si tedy můžete představit spojení dvojice procesorů Intel Core 2 Extreme QX9775 osazených do nové základní desky Intel D5400XS, která jejich spolupráci plně umožňuje. Z laického pohledu se může zdát být toto řešení zcela přehnané a neopodstatněné ovšem profesionálové nebo herní nadšenci mohou z jeho potenciálu vytěžit opravdu maximum.

Technické specifikace základní desky:

  • operační paměť: FBDIMM DDR2 800MHz až 8GB
  • procesor: 45nm Intel Core 2 Extreme nebo 45nm a 65nm Intel Xeon

  • grafické karty: Nvidia SLI nebo ATI Crossfire
  • zvukový kodek: 8-channel (7.1) Dolby Home Theater Audio

  • chipset: Intel 5400 Express
  • lan: 10/100/1000 Mbits/sec
  • rozhraní: 10 x USB 2.0, 6 x SATA II port ( 2 x e-SATA), 2 x IEEE-1394a, IR skrze header, PATA IDE UDMA 33,



Jak je vidět z těchto parametrů, potenciál má nové řešení zcela jistě velmi slušný. V kombinaci s dvojicí nových 45nm procesorů z rodiny Penryn získáte opravdu nebývalý výkon, který s přehledem převálcuje většinu běžných počítačů. Ostatně procesory QX9775 tikají na frekvenci 3,2 GHz a každý disponuje hned čtyřmi jádry. Samotnému jádru sekunduje vždy 3MB L2 cache což nám ve výsledku dává krásných 12MB. Celkově tedy počítač disponuje 25,6 GHz a 24MB L2 cache - bohužel ale tato hodnota samozřejmě nemůže sloužit jako směrodatný údaj.

Konečně i v ČR

I když se Skulltrail na trhu pohybuje již skoro půl roku, až nyní si jej můžete pořídit i u nás. Právě ve čtvrtek 17.4.2008 proběhla v herně Battlezone v Praze slavnostní tisková konference spojená se živou ukázkou surového výkonu tohoto brutálního řešení nad kterým nejeden z pozvaných novinářů zůstal stát s otevřenou pusou. Kromě jiných mašin zde totiž Intel ve spolupráci se společností T.S. Bohemia ukázal stroj s nebývalým výkonem, čemuž odpovídala nejen spotřeba, ale samozřejmě i výkon.

 


Technické parametry počítače:

  • Základní deska: základní deska Intel D5400XS
  • Procesor: 2x Intel Core 2 Extreme QX9775
  • Operační paměť: 2x DIMM DDR2 2048MB 800 FB-DIMM
  • Grafické karty: 2x GK Point Of View GeForce 9800GTX 512MB
  • Zdroj: GIGABYTE ODIN PRO 1200W low noise 14cm
  • Pevný disk 1: SAMSUNG 500GB SATAII/300 16MB 7200 RPM
  • Pevný disk 2: WD RAPTOR 150GB SATA/150 16MB 10000 RPM
  • Optická mechanika: DVD RW Samsung Black S203P/BEBN

  • Case: GIGABYTE 3D AURORA 570 black


Z hlediska technických parametrů zde můžeme bez váhání hovořit o jednom z nejrychlejších stolních počítačů v ČR. Jak ale vidíte, takto vysoký výkon si žádá řádné napájení a tomu samozřejmě odpovídá i značně nenasytný zdroj Gigabyte 1200W. Už z tohoto pohledu je jasné, že si takovýto stroj asi neumístí do své pracovny jen tak někdo, ale že se nejspíše bude jednat o opravdu bohatého nadšence. Cena se pohybuje kolem 115 000 Kč s daní - počítač je údajně schopna na zakázku složit právě společnost T.S.Bohemia, která stála i za stavbou předváděného modelu.

Jaký je tedy výkon?

Co vás ale jistě zajímá nejvíce je samotný výkon tohoto goliáše. Určitě nevyhodíte 100 000 Kč za stroj, který bude jen o 5% silnější než počítač za běžných 25 000. Jelikož ale máme Skulltrail v ČR jen několik málo dnů, nepodařilo se nám jej prozatím sehnat na vlastní recenzi a tak se pojďme alespoň podívat, jaké výsledky naměřili redaktoři v zahraničí. Bohužel ale všechny testy vyšly v době, kdy nebyly k dispozici nejnovější grafické karty 9800 GTX a tak se setkáváme pouze s testy postavenými na 8800GTX a to ve většině případů pouze v single a ne SLI řešení. I přes to jsou ale výsledky zajímavé.


Z hlediska syntetického výkonu vidíme jasný nárůst výkonu prakticky ve všech oblastech, rozhodně ale není natolik chvályhodný, jak bychom předpokládali. Ostatně vše je patrné z následujících grafů z výborného testu na serveru TechReport.

 


SiSoft Sandra posuzuje výkon podle hrubého výpočtu, který přímo úměrně souvisí s celkovou frekvencí a tak není žádným překvapením, že zde vidíte takřka dvojnásobné hodnoty.

 


Bohužel ale realita většinou dopadne trošku jinak a tak můžete vidět, že se sice Skulltrail řešení umisťuje na předních příčkách, ale rozhodně nemůžete prohlásit, že by výkon dopovídal ceně.

 


V herních testech je situace velmi zvláštní. Celá sestava kompletně zaostává za jednoprocesorovými modely a není s nimi schopna udržet krok. Z tohoto výsledku můžete jednoznačně sami usoudit, že se investice do speciální základní desky a dvojice procesorů zcela jistě nevyplatí. Hráč si totiž za uspořené peníze může raději pořídit druhou grafickou kartu a celkový herní výkon se tak posune o třídu nahoru a to i při použití jednoho procesoru.

KL24

 

Jak ale vidíme, spotřeba této sestavy není nejmenší a rozhodně se promítne v měsíčním vyúčtování za elektrickou energii. Pokud navíc zvolíme dvojici nejnovějších grafických karet a přidáme si k počítači luxusní 30'' displej, pak si s klidem můžete připravit o pár set korun více na každý měsíc provozu.

Jak si ale sestava nakonec opravdu povede ve finální konfiguraci se SLI grafickým řešením, si již brzy ukážeme v samostatné recenzi, ve které provedeme klasickou sadu testů pro detailní prověření všech dílčích součástí. Zatím si můžete alespoň důkladněji prostudovat recenzi na serveru TechReport.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku