Hlavní navigace

Skulltrail aneb král přichází

22. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejnovější počin společnosti Intel je určený pro naprosté nadšence, kteří se nespokojí se čtyřmi výpočetními jádry, ale požadují o něco více. Díky této nové platformě si můžete doma vychutnat výkon, který přináší hned osm výpočetních jednotek ukrytých ve dvojici Intel Core 2 Extreme Procesorech. To ale není vše. Intel zašel ve vývoji opravdu daleko a tak si můžete na nové základní desce užít nejen dvojice procesorů, ale můžete využít i ATI CrossFire nebo Nvidia SLI technologie pro spřažení dvojice grafických karet.

 


Pod pojmem Skulltrail si tedy můžete představit spojení dvojice procesorů Intel Core 2 Extreme QX9775 osazených do nové základní desky Intel D5400XS, která jejich spolupráci plně umožňuje. Z laického pohledu se může zdát být toto řešení zcela přehnané a neopodstatněné ovšem profesionálové nebo herní nadšenci mohou z jeho potenciálu vytěžit opravdu maximum.

Technické specifikace základní desky:

  • operační paměť: FBDIMM DDR2 800MHz až 8GB
  • procesor: 45nm Intel Core 2 Extreme nebo 45nm a 65nm Intel Xeon

  • grafické karty: Nvidia SLI nebo ATI Crossfire
  • zvukový kodek: 8-channel (7.1) Dolby Home Theater Audio

  • chipset: Intel 5400 Express
  • lan: 10/100/1000 Mbits/sec
  • rozhraní: 10 x USB 2.0, 6 x SATA II port ( 2 x e-SATA), 2 x IEEE-1394a, IR skrze header, PATA IDE UDMA 33,



Jak je vidět z těchto parametrů, potenciál má nové řešení zcela jistě velmi slušný. V kombinaci s dvojicí nových 45nm procesorů z rodiny Penryn získáte opravdu nebývalý výkon, který s přehledem převálcuje většinu běžných počítačů. Ostatně procesory QX9775 tikají na frekvenci 3,2 GHz a každý disponuje hned čtyřmi jádry. Samotnému jádru sekunduje vždy 3MB L2 cache což nám ve výsledku dává krásných 12MB. Celkově tedy počítač disponuje 25,6 GHz a 24MB L2 cache - bohužel ale tato hodnota samozřejmě nemůže sloužit jako směrodatný údaj.

Konečně i v ČR

I když se Skulltrail na trhu pohybuje již skoro půl roku, až nyní si jej můžete pořídit i u nás. Právě ve čtvrtek 17.4.2008 proběhla v herně Battlezone v Praze slavnostní tisková konference spojená se živou ukázkou surového výkonu tohoto brutálního řešení nad kterým nejeden z pozvaných novinářů zůstal stát s otevřenou pusou. Kromě jiných mašin zde totiž Intel ve spolupráci se společností T.S. Bohemia ukázal stroj s nebývalým výkonem, čemuž odpovídala nejen spotřeba, ale samozřejmě i výkon.

 


Technické parametry počítače:

  • Základní deska: základní deska Intel D5400XS
  • Procesor: 2x Intel Core 2 Extreme QX9775
  • Operační paměť: 2x DIMM DDR2 2048MB 800 FB-DIMM
  • Grafické karty: 2x GK Point Of View GeForce 9800GTX 512MB
  • Zdroj: GIGABYTE ODIN PRO 1200W low noise 14cm
  • Pevný disk 1: SAMSUNG 500GB SATAII/300 16MB 7200 RPM
  • Pevný disk 2: WD RAPTOR 150GB SATA/150 16MB 10000 RPM
  • Optická mechanika: DVD RW Samsung Black S203P/BEBN

  • Case: GIGABYTE 3D AURORA 570 black


Z hlediska technických parametrů zde můžeme bez váhání hovořit o jednom z nejrychlejších stolních počítačů v ČR. Jak ale vidíte, takto vysoký výkon si žádá řádné napájení a tomu samozřejmě odpovídá i značně nenasytný zdroj Gigabyte 1200W. Už z tohoto pohledu je jasné, že si takovýto stroj asi neumístí do své pracovny jen tak někdo, ale že se nejspíše bude jednat o opravdu bohatého nadšence. Cena se pohybuje kolem 115 000 Kč s daní - počítač je údajně schopna na zakázku složit právě společnost T.S.Bohemia, která stála i za stavbou předváděného modelu.

Jaký je tedy výkon?

Co vás ale jistě zajímá nejvíce je samotný výkon tohoto goliáše. Určitě nevyhodíte 100 000 Kč za stroj, který bude jen o 5% silnější než počítač za běžných 25 000. Jelikož ale máme Skulltrail v ČR jen několik málo dnů, nepodařilo se nám jej prozatím sehnat na vlastní recenzi a tak se pojďme alespoň podívat, jaké výsledky naměřili redaktoři v zahraničí. Bohužel ale všechny testy vyšly v době, kdy nebyly k dispozici nejnovější grafické karty 9800 GTX a tak se setkáváme pouze s testy postavenými na 8800GTX a to ve většině případů pouze v single a ne SLI řešení. I přes to jsou ale výsledky zajímavé.


Z hlediska syntetického výkonu vidíme jasný nárůst výkonu prakticky ve všech oblastech, rozhodně ale není natolik chvályhodný, jak bychom předpokládali. Ostatně vše je patrné z následujících grafů z výborného testu na serveru TechReport.

 


SiSoft Sandra posuzuje výkon podle hrubého výpočtu, který přímo úměrně souvisí s celkovou frekvencí a tak není žádným překvapením, že zde vidíte takřka dvojnásobné hodnoty.

 


Bohužel ale realita většinou dopadne trošku jinak a tak můžete vidět, že se sice Skulltrail řešení umisťuje na předních příčkách, ale rozhodně nemůžete prohlásit, že by výkon dopovídal ceně.

 


V herních testech je situace velmi zvláštní. Celá sestava kompletně zaostává za jednoprocesorovými modely a není s nimi schopna udržet krok. Z tohoto výsledku můžete jednoznačně sami usoudit, že se investice do speciální základní desky a dvojice procesorů zcela jistě nevyplatí. Hráč si totiž za uspořené peníze může raději pořídit druhou grafickou kartu a celkový herní výkon se tak posune o třídu nahoru a to i při použití jednoho procesoru.

CS24

 

Jak ale vidíme, spotřeba této sestavy není nejmenší a rozhodně se promítne v měsíčním vyúčtování za elektrickou energii. Pokud navíc zvolíme dvojici nejnovějších grafických karet a přidáme si k počítači luxusní 30'' displej, pak si s klidem můžete připravit o pár set korun více na každý měsíc provozu.

Jak si ale sestava nakonec opravdu povede ve finální konfiguraci se SLI grafickým řešením, si již brzy ukážeme v samostatné recenzi, ve které provedeme klasickou sadu testů pro detailní prověření všech dílčích součástí. Zatím si můžete alespoň důkladněji prostudovat recenzi na serveru TechReport.

Autor článku