Hlavní navigace

Skylake má prý až o 29 % vyšší výkon – ale jen v GPU. IPC u CPU stouplo málo

14. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čas letí a ačkoliv se to nezdá tak dávno, co byly procesory Haswell čerstvou novinkou, chystá se už u Intelu další „tock“, tedy nová architektura CPU. Skylake má nakonec přijít na trh už 5. srpna a tím pádem by už čipy mělo mít v rukou relativně velké množství lidí. To by nám mělo přinést různé úniky a testy porušující informační embargo, které naznačí, co za necelý měsíc čekat. Jeden takový se objevil na tchajwanském webu Techbang, jenž zveřejnil srovnávací testy nového špičkového modelu Core i7-6700K.

Techbang Core i7-6700K zřejmě zkoušel na základním taktu v desce ECS Z170-Claymore a porovnával s Core i7-4790K. Oba procesory mají základní takt přesně 4,0 GHz a čtyři jádra sHT, nicméně nejde o přesné srovnání tzv. IPC (výkonu na jednotku frekvence). Mají totiž rozdílné turbo (Skylake i7-6700K na 4,2 GHz, Haswell na 4,4 GHz), které by se ovšem pro řádné srovnání architektur mělo vypnout úplně. Článek byl od publikování znepřístupněn, ovšem výsledky mezitím převzaly další weby, například německý ComputerBase, od nějž „výsledkovou listinu“ přebíráme. Nějaká vysvětlení asi nepotřebuje – snad jen překladatelská poznámka pro němčinou nevládnoucí: „Pkt.“ znamená body.

Test Core i7-6700K proti I7-4790K (Zdroje: Techbang, ComputerBase)
Test Core i7-6700K proti I7-4790K (Zdroje: Techbang, ComputerBase)

Snímek CPU-Z pro Core i7-6700K (Zdroje: Techbang, ComputerBase) Snímek GPU-Z pro Core i7-6700K, řada údajů je však špatně detekovaná (Zdroje: Techbang, ComputerBase)

Právě to, že má procesor nižší takt turba proti testovanému Haswellu, možná vysvětluje, proč top model přináší menší procentuální přírůstky výkonu, než by se od „tocku“ čekalo, a někde i zaostává. Jak můžete vidět, v PCMarku Skylake vykazuje realtivní výkon od -1,1 % až po +6,7 % proti Haswellu, propad je například i ve výsledku 3DMarku (s GeForce GTX 970 v roli grafiky), ale také v jednovláknovém Cinebenchi R15. Ve vícevláknovém Cinebenchi ale Skylake vedení získává zpět (+3,2 %).

 

Výkon CPU u Core i7-6700K: v průměru 4% zlepšení?

Pokud nás zajímá výkon CPU, je třeba vyloučit nejlepší číslo v tabulce, tedy +29,1 % u OpenGL testu Cinebench. Ten by totiž měl běžet na integrovaném GPU, stejně jako 3DMark Sky Diver a Cloud Gate). Mimo tyto výsledky dává Core i7-6700K nejlepší výsledky v také syntetickém testu Sandra 2015 Multimedia 1 a 2 (21,5 a 9,3 %).

Do průměrného zlepšení výkonu bych kromě GPU také nezahrnul zvýšení propustnosti paměťového řadiče, tedy poslední dvě položky (kde je Skylake s DDR4 na taktu zřejmě 2133 MHz lepší o 11,4, respektive 9,7 %). Ve zbývajících dvanácti testech mi tedy průměrné zlepšení Skylalaku vychází na +3,97 %. Toto číslo je ale pravděpodobně zkreslené vyšším turbem u Haswellu, jak již bylo řečeno, a teoreticky by také mohlo být zatíženo nehotovým firmwarem nebo základní deskou. Reálnou změnu výkonu při identickém taktu bych proto očekával vyšší.

 

Otázka je, o kolik vyšší. Skylake by teoreticky měl mít i výhodu nižší spotřeby a tedy by měl být schopen svoje nižší turbo využívat více. Je ale možné, že na 14nm procesu jsou už 4GHz takty mimo optimální zónu (což může být důvod, proč budou mít odemčené modely řady K TDP 95 W a chlazení je pro ně doporučeno dokonce dimenzované na 130 W) a spotřeba se tedy s menšími tranzistory nutně snížit nemusela.

Vzorek desktopového procesoru Skylake (Zdroj: BenchLife.info)
Vzorek desktopového procesoru Skylake (Zdroj: BenchLife.info)

Pokud jsou tyto výsledky pravé, pak je možné, že Skylake nepřinese výrazné nárůsty v IPC. Architektura jako taková bude sice mít nové 512bitové SIMD AVX-512, které by mohlo mít výrazný vliv, jenže to bude omezeno na serverové verze a u běžných CPU tím pádem nepomůže. Je možné, že Intel u Skylake pracoval zejména na efektivitě a spotřebě na nižších taktech (1,0–3,0 GHz), než na maximálním výkonu u top modelů. Taková zlepšení by se projevila u mobilních procesorů třídy U, Y a H, jejichž výkon je omezen TDP, kdežto výkon rychlých desktopových modelů je omezen spíše frekvencí. Jinými slovy, Skylake by mohla být architektura optimalizovaná na notebooky, tablety a eventuálně servery, ale nikoliv na desktopy. V první skupině se výkon CPU zvýší, v té druhé ne.

MMF24

Ovšem v tuto chvíli se jedná spíše o domněnky, založené jen na několika výsledcích ze syntetických testů (a snad není potřeba zdůrazňovat, že nepotvrzených), takže na vynášení soudů je ještě hodně brzy. Ani „pouze“ 5% průměrné zvýšení IPC by ovšem nebylo k zahození, neboť se kumuluje se zlepšeními předchozích (a v budoucnu následujících) architektur. V kontextu toho, zda se na tento procesor vyplatí přejít z Haswellu tedy významné není, ale roli hraje.

Zdroj: ComputerBase