Hlavní navigace

„Klasický“ Skype končí v září, nový Skype získá možnost nahrávání hovorů

16. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Microsoft zahajuje poslední životní fázi Skypu 7. Ten už lze přímo zaktualizovat na Skype 8, který bude z uvedené dvojice zanedlouho jediným funkčním klientem. Microsoft pak chce „osmičku“ vyzdobit novými funkcemi.

To, na co jsme čekali, se ještě nestalo, ale už došlo k oficiálnímu oznámení, takže aspoň víme, kdy se to stane. Pokud nefandíte předělanému Skypu, označte si v kalendáři první školní den křížkem, protože „klasický“ Skype pro osobní počítače (tj. sedmá řada) přestane fungovat 1. září 2018. Od tohoto dne Microsoft starého klienta začíná nahrazovat novým, jehož známe jako Skype 8. Na tom starém se už měsíce prakticky nepracuje, takže s vývojem komunikační sítě byl tento den nevyhnutelný. Příkaz pro aktualizaci aplikace ve Skypu 7 by tak ode dneška měl vést k povýšení klienta na Skype 8. Ten nám ale chce střídání stráží vynahradit, takže možná kapesníky potřebovat nebudete. Dosavadní nabídku funkcí totiž Microsoft v blízké budoucnosti rozšíří o zajímavé novinky. Skype 8 si také stáhnete z webu www.skype.com.

Nové funkce ve Skypu 8

Tou nejzásadnější je možnost nahrávání hovorů. To je něco, co jsme ve Skypu vždycky chtěli, ale musely to řešit různé nástroje třetích stran. Na aktivaci nahrávání jsou upozorněni všichni účastníci a účastnice. Microsoft o nahrávání uvádí, že se kompletně odehrává v cloudu. Kromě zvuku zachytí i obraz včetně sdílené plochy.

Zmínka o cloudu mne vede k otázce, zda bude možné záznamy stahovat a zpracovávat např. pro potřeby podcastingu. O podpoře end-to-end šifrování komunikací ve Skypu se mluví už skoro půl roku, ale teprve teď už ji máme na dosah. Zprávy a oznámení u takto šifrovaných konverzací budou na seznamu chatů skryté, aby na pohled neupoutali někoho např. ve veřejném prostoru.

Toto je Skype 7. Od září už nebude funkční Toto je Skype 7. Od září už nebude funkční

Do desktopového Skypu se vrátí indikace přečtení zpráv. Zatímco např. mobilní klient ukazuje fajfky, na počítačích se neukazuje nic. Zanedlouho bude pod přečtenou zprávou viset avatar příjemce či příjemkyně. Tak se dozvíte, že byla zpráva doručena i přečtena. Vytváření skupin bude jednodušší díky možnosti vygenerovat si odkaz, pomocí něhož se ke skupinové konverzaci připojí kdokoli.

MMF24

Tip: Windows 10 získá nový Skype. Nabídne funkce navíc, ale zruší SMS na počítačích

Zjednoduší se také zvaní těch, kdo Skype ještě nepoužívají, aby objevili váš profil a mohli s vámi konverzovat. Nejsem si jistý, zda to ale znamená založení účtu, neboť Skype umožňuje v síti komunikovat i bez něj. Skype 8 se pak konečně podíval na iPad, kde jako klient jako celek platí za novinku.