Hlavní navigace

Smajlík slaví 30. narozeniny. Poprvé byl použit na univerzitní BBS

19. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Emotikony si možná spojujete se sociálními sítěmi a chaty, ale jejich původ je mnohem starší než web. První veselý :-) a smutný :-( smajlík se objevil na „bíbíesce“ Carnegie Mellon University už 19. září 1982, napsal jej Scott Fahlman, který na univerzitě pracoval jako informatik. Brzy poté se různé druhy smajlíků šířily skrz jeho přátele přes sítě ARPANET a Usenet, předchůdce Internetu.

Dnes už má vlastní smajlík i Homer Simpson (_:-(|), další tipy najdete třeba na smajlici.info.

Původní zápis z BBS

19-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman :-)
From: Scott E Fahlman

I propose that the following character sequence for joke markers:

:-)

Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark things that are NOT jokes, given current trends. For this, use

:-(

O prvním výskytu emotikony byl nalezen důkaz až 10. září 2002 díky dochované záloze na magnetické pásce. Ve skutečnosti se ale vedou spory, kdy se první smajlík opravdu objevil. Fahlmanův textový zápisek je zřejmě prvním „počítačovým zářezem“, ale podobné textové značky zastupující emoce už se objevily už v roce 1881 v americkém časopisu Puck. Z roku 1912 zase pochází úsměv ve tvaru \___/.

První emotikony
První emotikony se objevily v roce 1881 v magazínu Puck, foto: Wikipedia

CS24

A z roku 1963 pochází známý žlutý happy face, který se dostal na trička, hračky a stal se symbolem grafického smajlíku. Za jeho návrhem stojí Harvey Ball, ale možná v tom má prsty i Forrest Gump.

Zdroj: Wikipedia

Autor článku