Hlavní navigace

SoC Intel Xeon D a Pentium D budou mít Broadwell až se 16 jádry a nízké TDP

25. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Redakce

Nové SoC čipy platformy Intel Xeon D budou postaveny na architektuře Broadwell a vrcholné modely se budou pyšnit až 16 jádry a 24 MB cache. Platforma Xeon D byla oznámena přibližně před rokem a vyčlenila se ze standardní řady procesorů Xeon, protože cílí na dobrý poměr spotřeby a výkonu. V obrazně řečeno je takovým křížencem Atomu a výkonných Xeonů.

Intel Xeon-D spec

Produktová řada Xeon D je v současnosti zastoupena pouze dvěma modely (D-1540 a D-1520), které byly uvedeny v prvním kvartále tohoto roku. Téměř s jistotou budou v blízké doplněny o tři modely Pentium D (D-1503, D-1507 a D-1517) a čtyři Xeony D (D-1518, D-1528, D-1537 a D-1548). TDP těchto modelů bude od 17 do 45 W, což ostatně můžete vidět v tabulce, podobně jako počet jader a velikost vyrovnávací paměti.

Intel Xeon-D spec

Již dříve uniknuvší informace o modelové řadě však byly nyní doplněny čtyři nové modely, u nichž jsou doposud některé parametry neznámé. Přibude zřejmě jedno Pentium D, ale není jisté, jestli půjde o čtyř nebo šestijádrový model. Dále se objevily ještě tři Xeony D s dvanácti a šestnácti jádry, jež se postaví na vrchol modelové řady, která byla doposud završena osmijádrovým modelem.

ICTS24

Nová jádra postavená na architektuře Broadwell budou disponovat moderními funkcemi včetně VT-X a VT-d, RAS a snad opravenými instrukcemi TXT, AVX2 a TSX. Platforma bude podporovat až 128 GB paměti DDR3L nebo DDR4. V případě, že nebudou použity moduly RDIMM, budou procesory podporovat pouze poloviční kapacitu. Předpokládané datum uvedení je ve čtvrtém kvartále roku 2015.

Zdroj: WCCFTech, CPU World