Hlavní navigace

Sociální prohlížeč Rockmelt končí svou kariéru. Nahradí ho sociální web

16. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Alternativní prohlížeče to nemají snadné. Docela často jsme svědky zrodu nové značky, jež staví buď na podvozku od Mozilly, nebo si naopak vypomáhá technologiemi od Googlu. Druhou možnost prohlížeče v posledních měsících a letech volí stále častěji. Sociální browser Rockmelt nápadně připomíná svého staršího soka. Flock stavěl na zdrojovém kódu Firefoxu a později se rozhodl přejít pod křídla Chromia. Několik měsíců nato projekt skončil, na vině bylo ovšem zřejmě odkoupení společností Zynga.

Recenze: Facebook má vlastní prohlížeč – RockMelt

Rockmelt byl o kus sociálnější a opravdu těsně integroval především Facebook. V prostředí prohlížeče bylo možné rovnou chatovat, aniž byste museli otevřít web Facebook.com. Vývojáři zahájili vývoj rovnou s technologiemi Googlu. Nyní rovněž oznámili konec projektu. Sociální prohlížeče očividně nedokáží připoutat pozornost zajímavějšího počtu uživatelů. V recenzi jsme projekt sice ocenili, cílová skupina ale bude zřejmě menší, než si autoři mysleli.

 

V příspěvku na blogu nenápadně rýpou do svých rivalů. Microsoft podle nich k propagaci využívá operační systém, zatímco Google využívá popularity svých webů, především pak vyhledávače. Mozille se svého času podařilo prorazit i bez těchto podpůrných prostředků a stačil jí k tomu dobrý produkt. V současnosti je nicméně situace taková, že dobrých prohlížečů existuje několik, Rockmelt tedy mohl lákat pouze na integraci se sociálními sítěmi.

A ukázalo se, že pro něj na trhu není místo. Autoři si stěžovali na drahý vývoj a distribuci. Nakonec se ukázalo, že pro ně bude obtížné držet krok s rychle se rozvíjejícím Chromiem. Přebírání novinek v kódu nakonec vývojářům zabralo 50 % času, který nemohli strávit přidáváním nových funkcí pro uživatele. Možná by pro ně bylo úspornější, kdyby se drželi Gecka a podvozek aktualizovali jednou za půl roku.

Sociální tip: Sociální Firefox 17 vyšel. Zkuste Facebook integrovaný v prohlížeči

To je ale jen spekulace. Autoři se nevzdávají úplně a sociální uživatele zvou k vyzkoušení Rockmeltu pro web. Čistě webová aplikace bude sloužit jako uzel pro všechny možné sítě, podobně jako dříve stejnojmenný prohlížeč. Přinejmenším se jedná o levnější řešení, dokáže ale zaujmout? Sociální funkce pomalu integruje například Firefox, jenž vám podobně jako dříve Rockmelt umožňuje chatovat s přáteli na Facebooku.

CS24

Sociální Firefox 17 nastupujeFirefox je momentálně zřejmě jediným prohlížečem, jenž vám nabídne nezávislé chatování na Facebooku

Zdroj: Rockmelt Blog via Favbrowser.com