Hlavní navigace

Softwarové novinky: Image Tuner 3, RarmaRadio 2.6, PeaZip 4.5 a další

14. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Image Tuner 3.0 ENOficiální stránka

Zeptejte se sami sebe, co nejčastěji potřebujete se snímky provádět. Potřebujete každý obrázek upravovat v editoru a la Photoshop? Ne, ale pokud chcete snímky někomu poslat přes internet, nebo je třeba chcete umístit na Facebook, mnohem pravděpodobnější, že se pokusíte několik i megabajtů objemné fotografie velikostně zredukovat. Můžete snížit jejich mnohdy vskutku nesmyslné rozlišení, které se na webu zdá ještě nesmyslnější. Na hromadné operace tohoto typu využijete Image Tuner, který kromě změny rozlišení dovede vaše obrázky označit vodoznakem, nebo je předvede do požadovaného formátu.

 

Již třetí řada povedené aplikace byla znovuzrozena. Staré zdrojové kódy vývojáři zahodili, všechno vytvořili od základů znovu. Pozitivně se to projevilo na odezvě, všechny akce nyní Image Tuner provádí neskutečně rychle. Navíc přidává podporu pro Windows 8 nové možnosti v oblasti zvláštních efektů. Lepší výkon a kvalitu zaznamenáte při převodech do formátu JPEG.

PeaZip 4.5 CZOficiální stránka

Zatímco takový 7-Zip vychází v nových verzích dost sporadicky (někteří by řekli, že na dokonalém programu již není do zlepšovat), PeaZip patří k těm komprimačním programům, které neustále snaží zaujmout něčím novým. Jeho prostředí prošlo zajímavým vývojem a ustálilo se ve stavu, který bude vyhovovat většině uživatelů. Polední verze si vzala na mušku konkrétně stavový řádek a lištu s navigací. Představuje též předělaný systém kontextových nabídek, ty jsou organizovány do tří oblastí: komprimace, navigace a správa souborů. Sami posuďte, jak se vám předělané ovládání a prostředí líbí, a zda vám přijde použitelné.

Vývojáři také zapracovali na možnosti uložit aktivní úlohu jako hromadný skript. Instalační program vám dovolí vybrat si, zda se mají ve Windows 7 používat stupňovité kontextové nabídky. Najdete zde nově také možnost „Otevřít jako archiv“, jíž využijete při otevírání typů souborů, které nejsou s PeaZip asociované. Ten aktuálně rozezná 136 různých přípon.

SMPlayer 0.80 CZOficiální stránka

Mezi přehrávači se k těm méně známým řadí SMPlayer, který vlastně funguje jako grafická nadstavba pro MPlayer. Z hlediska přehrávání multimédií mu nechybí nic podstatného, poradí si běžnými typy multimédií, přežvýká také filmová DVD nebo VCD. Pokud se ale snaží na něco nalákat, je to sloní paměť. Program si pamatuje každičké video, jež jste v něm přehrávali. Důležité je to v souvislosti s nastavením, protože si tím pádem pamatuje parametry přehrávání. Na něj naváže v bodě, kde jste naposledy skončili, obnoví ovšem i předvolby zvuku nebo titulků. Že se nemusíte po přerušení nastavovat se vším nanovo, ocení snad každý.

Od posledního vydání konečně můžete za běhu měnit režim zobrazení aplikace, navíc si můžete vybrat, která tlačítka se mají v lištách objevovat. K tomu přibyly tři nové filtry, mj. pro rozmazání a zostření obrazu. Zlepšena byla podpora kapitol ve videích. K SMPlayeru tvůrci od nedávna přibalují prohlížeč videí na YouTube. SMPlayer je pak dovede rovnou přehrát. Instalovat se nemusí a obsahuje český překlad.

RarmaRadio 2.68.2 CZOficiální stránka

Pokud posloucháte rádio přes internet, byla by škoda minout RarmaRadio. Na první pohled může působit trochu komplikovaně, ovládání by jistě šlo vyřešit jinak a lépe, ale svému účelu program slouží více než dobře. Pro poslech rádia v našich končinách jsou prioritní české stanice. V databázi jich naštěstí najdete opravdu hodně, takže potud lze RarmaRadio jedině chválit. Přinejhorším můžete chybějící stanici přidat ručně. Každé vysílání můžete nahrávat, a pokud se vám chce vrtat v nastavení, můžete mít výstupní formát plně pod svou kontrolou. Jinak můžete nastavovat oblíbené stanice nebo se procházet historií. Kromě rádií si pustíte také vysílání několika televizních stanic, těch tu ale naleznete podstatně méně.

Spustit můžete několik proudů naráz a můžete se mezi nimi okamžitě přepínat. Možnosti přehrávání a nahrávání činí z RarmaRadio výborný nástroj, který dokonce obsahuje (místy nekompletní) český překlad. Vývojáři v poslední verzi přidali hlasitost do vlastností stanice. Program jinak dovede vyhledat obal a text k aktuální písni. Nahrávání lze nastavit na určitý čas, což jen podtrhuje jeho propracovanost. Jen to prostředí by bylo potřeba přepracovat.

Sophos Virus Removal Tool 2.0 ENOficiální stránka

Když se vám zdá, že byl váš počítač napaden zákeřným virem, můžete si stáhnout jednoúčelový nástroj, která byl stvořen proto, aby viry našel a smazal. Takový nástroj neposkytuje ochranu v reálném čase a další prvky typické pro běžná antivirová řešení, nicméně odstranit záškodníka by měl. Na řádící breberky si můžete nově posvítit nástrojem do firmy Sophos. Ten byl dostupný pro firemní zákazníky, nyní si ho ale může stáhnout každý. Podporuje Windows XP a novější a měl by si poradit s běžnými viry, spywarem, rootkity a falešnými antivirovými programy. Ty v posledních letech zaznamenaly pořádný rozmach.

CS24

V Sophos Virus Removal Tool se nezabýváte nastavením, rovnou přejdete k proskenování celého počítače. Prostředí je pěkné a čisté, za to ale zaplatíte jistou daň, program vám toho totiž prozradí jen málo. Cílí na začátečníky a ti s ním budou spokojení.

Glary Utilities 2.44 CZOficiální stránka

Všichni fandové do ladění počítačů a Windows by si neměli nechat ujít Glary Utilities, sadu na údržbu operačního systému. V jejím repertoáru nechybí populární šlágry jako Čistič registru, Defragmentuj ten disk, Pryč se svinstvem a Nikdo se nedozví, co jsi dělal minulé léto. Zkrátka vám pomůže s odstraněním nepotřených souborů a neplatných položek, k tomu nabídne nástroje na správu položek po spuštění nebo na bezpečné mazání. S Glary Utilities můžete šifrovat nebo rozdělovat soubory na více částí, optimalizovat paměť či zametat stropy po prohlížení. Výhodné je, že si můžete pořídit přenosnou edici programu. Český překlad za moc nestojí, ale přežít se s ním dá.

Další důležité novinky: