Hlavní navigace

Softwarové novinky: MetroTwit 1.0, SpeedyFox 2, Speckie 3.7.6 a další

30. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mozilla Thunderbird 11.0.1 CZOficiální stránka

Jedenáctá řada poštovního klienta ze stáje Mozilla se ve znamení převratných změn nesla částečně. Panely přesunuté do horní části okna zvěstují změny, které teprve přijdou. Stalo se standardem, že toho vývojáři zrovna moc připravit nestihnout, každých šest týdnů alespoň aktualizují podvozek, čímž drží krok s Firefoxem. Přinejmenším z technologického hlediska. Jenže ne všechno se pokaždé povede a tentokrát testeři minuli dvě politováníhodné chyby, které právě opravuje úplně poslední vydání z tohoto týdne. Nesouvisí s bezpečností, což ovšem jejich nepříjemnost nesnižuje.

Jedna z nich vám znemožnila efektivně pracovat s Gmailem, pokud jste jej měli připojený přes protokol IMAP. Prodlevy a podezřelé chování byly opraveny. Druhý problém se týkal filtrů, ty totiž mohly být úplně předělány. Potenciální nepořádek ve špatně přesměrované poště si jistě dovedete představit.

MetroTwit 1.0 ENOficiální stránka

Významný milník překročil vývojový tým stojící za klientem pro síť Twitter. Ten klient se nazývá MetroTwit a již řadu měsíců náš oblažuje prostým a krásným prostředím, které se inspirovalo Metrem. To pro řadu z nás nebude rovna vzácné, až se Windows 8 začnou prodávat a rozšiřovat, aplikace vyvedené v novém grafickém stylu uvidíme na každém metru. MetroTwit je navíc desktopový, jako takový nabízí třeba ukázkovou integraci s hlavním panelem ve Windows 7, prostředí rozdělené do několika logických kolonek a přehledná upozornění na nové příspěvky. Nechybí mu ani základní funkce je automatické dokončování uživatelských jmen a tzv. hashtagů.

 

Oceníte nekonečné skrolování, díky němuž se při troše štěstí můžete dobrat na samý začátek časové osy. Verze 1.0 slibuje další vylepšení, můžete třeba sledovat, kdo vás kde zmíní. MetroTwit vám nyní dává možnost vrátit odeslaný tweet, a zpětně tak třeba opravit překlep. Kdyby vás nezajímalo určité téma (některá témata se propírají zkrátka až příliš často), můžete klíčové slovo, hashtag nebo dokonce aplikaci z časové osy odfiltrovat. A konečně podporuje více uživatelských účtů, takže kromě osobního můžete požívat například firemní.

 

BurnAware Free 4.8 ENOficiální stránka

Kompatibilita Windows 8 se staršími programy a ovladači je obecně dobrá, kdybyste přesto nesehnali kloudný nástroj na vypalování, můžete sáhnout mj. po zdarma dostupném BurnAware Free. Ten v poslední verzi oficiálně potvrzuje kompatibilitu s Osmičkami, takže si ho bez obav instalujte do svého Consumer Preview, pokud ho používáte. Umí všechno podstatné, rozumí si také se všemi typy disků, Blu-ray nevyjímaje. Našince potěší český překlad, který orientaci v už tak jednoduchém prostředí ještě ulehčí. Uvítací obrazovka zde zastává úlohu rozcestníku, který vás přímo navede k požadované akci. Chcete vytvořit hudební CD? Nebo snad DVD s videem? I kdybyste potřebovali do počítače uložit obraz média ve formátu ISO, BurnAware Free vám pomůže.

 

SpeedyFox 2.0.1 ENOficiální stránka

Firefox byl často kritizován pro pomalou odezvu a start. Myslím, že po letech už tohle neplatí, sami jsme si ověřili, jak bleskově se dokáže prohlížeč spouštět. Situace se horší především s počtem nainstalovaných doplňků, další možnost, jak odezvu a dobu potřebnou ke spuštění ukrátit, ale stále máte. SpeedyFox byl nástroj zaměřený přesně na tohle. Jen od čerstvě vydané druhé řady podporuje více aplikací, konkrétně ještě poštovního klienta Mozilla Thunderbird, komunikátor Skype a prohlížeče Google Chrome, Pale Moon a SRWare Iron. Předěláno bylo též uživatelské prostředí, pracovat v něm zvládne kdokoli. Prakticky si jen zvolíte aplikace k optimalizace a SpeedyFox se dá do práce. Ani instalovat ho nemusíte.

Od nynějška si také pamatuje cesty k vlastní profilům. Dříve jste například nemohli přenosné aplikace vůbec podrobovat optimalizacím, ovšem nyní můžete. Po provedení úprav v databázích by aplikace měly přinejmenším svižněji odpovídat. Autoři doporučují optimalizaci opakovat zhruba každé dva týdny.

Windows 8 Codecs 1.06 CZOficiální stránka

Abyste také ve Windows 8 mohli bez problému přehrávat multimédia, raději si nainstalujte balíček s kodeky. Ten od autora, co si přezdívá Shark007, už v této fázi hlásí kompatibilitu s novým systémem. Kodeky pro Osmičky Shark007 distribuuje v samostatném balíku, ale pokud znáte jeho dílo určené pro Sedmičky, nebudete mít s novinkou žádný problém, jde o velmi podobný produkt. Zajistíte si tak plynulé a nerušené přehrávání nejběžnějších typů videí a hudebních souborů, mj. MKV, FLV nebo ARM. Alternativou může být instalace přehrávače typu KMPlayer, který všechno potřebné obsahuje v základu.

Pakliže vám vyhovuje běžný přehrávač jako Windows Media Player, doinstalujte si Windows 8 Codecs. Shark007 podobné balíčky produkuje od dob Visty, takže jde o ověřenou kvalitu.

MMF24

Speckie 3.7.6 CZOficiální stránka

A ještě jednou začneme odstavec v souvislosti s Windows 8. V tomto operačním systému budeme mít k ruce kontrolu pravopisu. Užijeme ji rovněž v některých aplikacích, k nimž patří Internet Explorer. Pokud ale potřebujte řešení pro současnou generaci Windows, stáhněte si Speckie. Upozorňuji, že kromě samotného programu si musíte ze stejné webové stránky posléze doinstalovat ještě slovník. Český zde naleznete, slovenský též. Speckie pracuje ve všech Windows počínají Ikspéčky, tím pádem podporuje i Internet Explorer 6 a novější. Pod Sedmičkami nebo Vistou oceníte funkčnost také v 64bitové edici prohlížeče od Microsoftu.

Minimálně do příchodu Osmiček jde o velice dobré řešení, některé alternativní prohlížeče kontrolou pravopisu disponují již léta. I ve Speckie se můžete přepínat mezi vícero slovníky. Poslední verze posiluje stabilitu.

Další důležité novinky: