Hlavní navigace

Softwarové novinky: Skype 5.0 beta, Dexpot 1.5, Q-Dir 4.19 a další

16. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dexpot 1.5CZ

Ztrácíte se často ve velkém množství otevřených oken? Jestliže vám vaše současná pracovní plocha nedostačuje, můžete se ji pokusit navýšit softwarově, pomocí virtuálních ploch. Nástroj Dexpot 1.5 je zdarma, česky a svou práci zvládne více než dobře. Až dvacet virtuálních ploch pojme nejenom různá okna, ale i vlastní tapetu, ikony na ploše a dokonce i spořič nebo rozlišení obrazovky. Tím však možnosti programu zdaleka nekončí. Od několika způsobů náhledů na jednotlivé plochy, včetně těch využívajících plynulé 3D animace, lze různé plochy pojmenovávat, zamykat heslem a přidávat automatické akce, například spuštění programů po startu. Nástroj si rozumí i se systémem Windows 7 a lze dále rozšířit pomocí plug-inů.

TagScanner 5.1.563CZ

Tento nástroj není pouhým editorem tagů u celé řady hudebních souborů, od populárního MP3, přes OGG Vorbis, Musepack, FLAC, AAC, WMA a řadu dalších, ale zvládne i další úkoly, které vám pomohou zvládnout nepřehlednou hudební sbírku. Jednotlivé soubory můžete na základě jejich tagů libovolně dávkově přejmenovat, samotné tagy lze i dávkově zpracovávat a vyhledávat dodatečné informace v internetové databázi. Ze své hudební sbírky s programem vyexportujete i textový seznam skladeb jako HTML stránku nebo Excel tabulku. Jako třešnička na dortu je integrovaný hudební přehrávač, který si poradí s řadou různých formátů.

Q-Dir 4.19CZ

Zdá se vám Průzkumník Windows příliš omezený a TotalCommander a jemu podobní zase příliš odlišní? Bezplatný Q-Dir si stále zachovává řadu rysů klasického Průzkumníka, které však doplňuje až čtyřmi samostatnými částmi pro prohlížení souborů a složek: v každé z nich můžete mít otevřenu jinou složku s jiným stylem pohledu na soubory, včetně zobrazení stromu adresářů a vlastní historie, aby toho nebylo málo, každý z panelů může mít navíc několik záložek s otevřenými složkami, díky čemuž získáte rychlý přístup k jednotlivým složkám. Jednotlivé položky lze filtrovat i zvýrazňovat na základě klíčových slov nebo formátu souborů pro ještě lepší přehlednost.

 Skype 5.0.0.105 beta 1EN

Chystaná betaverze komunikačního nástroje Skype, o které jsme nedávno informovali, je nyní dostupná ke stažení. Největší novinkou je podpora skupinových videohovorů, momentálně s až pěti osobami najednou. V souvislosti s novou funkcí vývojáři přizpůsobili o obrazovku během volání, kdy na úkor ostatních ovládacích prvků maximalizovali plochu pro obrazy z webkamer účastníků konference. Nová funkce je prozatím bezplatná, bohužel však bude pravděpodobně nakonec přesunuta do placeného balíčku.

Xirrus Wi-Fi InspectorEN

Řada majitelů notebooků určitě uvítá tento freewarový nástroj pro práci s Wi-Fi sítěmi. Zobrazí všechny přístupové body a další Wi-Fi zařízení v dosahu, spolu s dalšími dodatečnými informacemi, včetně síly signálu, kterou lze sledovat i v čase pomocí grafu, nebo na animovaném „radaru“. Nástroj zobrazuje i informace o použitém síťovém adaptéru a umožňuje se k jednotlivým sítím připojovat. Užitečný je i doplňkový Xirrus Wi-Fi Monitor, což je gadget na plochu pro systémy Windows, Linux i Mac OS X, zobrazující zmíněný radar, sílu signálu aktuální sítě a další dodatečné informace.

CS24

ClipboardFusion 2.0.0EN

Text zkopírovaný z různých zdrojů, například webové stránky, nebo nějakého dokumentu, si ve většině případů zachovává své formátování, tedy nastavení písma a barev. Ne vždy ale při vkládání chcete toto formátování zachovat, a proto jej musíte po nebo před vložením dodatečně odstraňovat. Tuto práci vám ušetří nástroj ClipboardFusion, který text automaticky vyčistí nejen od formátování, ale volitelně i od HTML značek, nadbytečných mezer na začátku a konci, popřípadě i provede nahrazení určitých slov za jiná. Aktivovat můžete buď automatické čištění veškerého zkopírovaného textu, čištění pouze, pokud stejný text zkopírujete dvakrát za sebou, nebo jej čistit ručně, pomocí volby v nabídce ikony programu v systémové oblasti.