Hlavní navigace

Sony a Microsoft prodaly celkem přes 7 milionů konzolí, Playstation 4 zatím vede

9. 1. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

Přesně před týdnem vyšlo na Cnews ohlédnutí za uplynulým rokem na poli herních konzolí. Pod článkem se tehdy strhla urputná diskuze o tom, kde TSMC vzalo kapacitu na výrobu řádově několika milionů čipů pro obě konzole – připomeňme, že obě APU jsou velká přibližně jako high-endový grafický čip AMD Tahiti (Radeon HD 7970) a na stejné ploše mají více tranzistorů (kolem pěti miliard). Už dříve jsme měli informace o rekordních prodejích v den vydání (na obou stranách), kolik konzolí ale Sony s Microsoftem celkem stihli dodat na trh, ale ještě známo nebylo.

Souhrnné výsledky ale ukazují, že v nedostatku čipů problém nebyl, neboť jen v roce 2013 svého majitele našlo 7,2 milionů nových konzolí. Čísla od obou společností jsou skutečně prodané kusy koncovým spotřebitelům (sold through), nikoliv dodávky do obchodů (shipments).

Ačkoliv ještě v listopadu kolovala zpráva, že Xbox během Black Friday zaznamenal ve Spojených státech dvojnásobné prodeje (a to jak Xbox One proti PS4, tak Xbox 360 ve srovnání s PS3), tato data vzešla z lehce pochybného průzkumu a celkové průběžné skóre vyznívá jinak. Sony oznámilo, že k 28. prosinci 2013 prodalo celkem 4,2 milionu Playstationů 4. Sony nabízí svou konzoli v 53 zemích světa, vydání v domácím Japonsku ale teprve přijde a proto už je prakticky jasné, že vytýčený cíl pěti milionů prodaných strojů do konce března bude splněn.

Microsoft sice nezveřejnil své interní projekce a cíle, pochlubil se však, že do konce roku 2013 prodal „více než tři miliony“ konzolí Xbox One. Ta se zatím prodává jen ve třinácti zemích a kvůli přibalenému Kinectu je dražší. Když vezmeme v úvahu tento rozdíl a vynásobíme počet prodaných kusů doporučenou cenou v amerických dolarech, náskok Sony rázem není tak velký. Japonci prodali konzole v celkové hodnotě 1,67 miliardy dolarů, Microsoft utržil zhruba miliardu a půl.

WT100

 

Zdroj: X-bit labs