Hlavní navigace

Megapixelová válka pokračuje. Sony vyrobilo foťák pro mobily s rozlišením 48 Mpx

23. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Redakce

Huawei nás loni překvapil, když do svého nejlepšího telefonu P20 Pro integroval 40Mpx foťák. Dal tak vzpomenout nad starší telefony od Nokie, které se snímači se čtyřiceti miliony pixely chlubily také. Sony jakožto největší výrobce snímačů pro mobily poptávku vyslyšelo a připravilo nový senzor, který by se mohl objevit v dalších generacích smartphonů. Čip IMX586 má velikost 1/2" (úhlopříčka 8 mm) a disponuje rozlišením 48 Mpx v mřížce 8000 × 6000 px. Každý bod má hranu o délce jen 0,8 mikrometru. Až do letoška měl nejmenší pixel 1 μm, hranici už ale kromě Sony prolomil také Samsung se snímačem IsoCell Plus. Stejně jako foťák v P20 Pro má IMX586 fungovat ve dvou režimech. Při dostatku světla se využije plné rozlišení 48 Mpx, za horšího osvětlení čip spojí sousední body do mřížky 2 × 2, čímž vzniknou umělé 1,6μm pixely a celkově se bude fotit v rozlišení 12 Mpx (u Huaweie se tak fotí do 10 Mpx).

Snímač Sony IMX586
Snímač Sony IMX586
Vysoké rozlišení 48 Mpx vynikne při zvětšení (výřezu) fotek
Vysoké rozlišení 48 Mpx vynikne při zvětšení (výřezu) fotek
Barevný filtr typu Quad Bayer
Barevný filtr typu Quad Bayer
Při dostatku světla se Quad Bayer přepočítá na klasickou Bayerovu masku
Při dostatku světla se Quad Bayer přepočítá na klasickou Bayerovu masku

Spojování sousedních bodů pomáhá i barevná maska Quad Bayer (používá i Huawei), která oproti běžnému Bayerovu filtru nepřekrývá jednou barvou jednotlivé pixely, ale právě matice 2 × 2. Až při využití plného rozlišení 48 Mpx dojde k přepočtu na klasickou masku, aby si s tím poradil i jiný software než ten od výrobce.

Příští rok ve vašem mobilu

Sony dále slibuje až čtyřikrát vyšší dynamický rozsah oproti „běžným snímačům“, pravděpodobně se to ale týká jen režim při focení v 12 MPx. Čip je schopný na rozhraní posílat 1080p video s 240 snímky za sekundu a 2160p s 90 fps.)

ICTS24

TIP: Sony připravuje duální foťák pro mobily a podporu ISO 51 200

První vzorky se k výrobcům dostanou v září 2018, cena má být v přepočtu 600 Kč. V prvních zařízeních by se čip mohl objevit už před koncem roku nebo spíš začátkem toho následujícího. Do premiéry potenciálního telefonu P30 Pro bude technologie připravená. Rekordní snímač ale pravděpodobně využijí i další výrobci.