Hlavní navigace

Sony VAIO slaví deset let a nabízí výhodný konfigurátor notebooků

20. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Notebooky Sony VAIO slaví deset let na trhu v Česku. Značka VAIO znamená Video Audio Integrated Operation a Sony ji používá pro všechny počítačové produkty. Logo současně reprezentuje analogový (sinusovka VA) a digitální (IO) signál.

Při této příležitosti otevírá Sony internetový obchod Sony Store Online, ve kterém nově půjde nakonfigurovat komponenty podle vlastního výběru. O přípravě konfigurátoru, který nám rozhodně chyběl, jsme již nějakou dobu věděli. Výrobci notebooků totiž mají nešvar prodávat konfigurace typu Core i5 + 128 GB SSD a Core i7 + 256 GB SSD, přičemž my bychom naopak doporučovali kombinaci Core i5 a 256 GB SSD. Obchod s konfigurovatelnými notebooky Sony najdete zde. Zatím pouze pro tři nové modely VAIO Duo 13, VAIO Pro a VAIO Fit.

 

Můžete si vybrat procesor, kapacitu paměti, disk i operační systém a barvy šasi. Později přibude i možnost nechat si zdarma vygravírovat svůj text na víko displeje. Zajímavou možností je i volba nedotykového displeje se slevou.

Součástí konfigurátoru (minimálně pro model VAIO Pro 13) je možnost volit SSD v kapacitách 128, 256 a 512 GB. Je tu i možnost výběru operačního systému Windows 8, nebo Widows 8 Pro, přičemž verze Pro umožňje snadný downgrade na Windows 7. Stále ovšem nemáte možnost odmítnout předinstalované trial verze Office a antiviru, pouze jde zakoupit jejich plná verze. Pokud nechcete, stejně dostanete trial a budete jej muset odinstalovat sami.

CS24

Až moc výhodné? Ano

Když srovnám cenu notebooku VAIO Pro 13 v eshopech, tak zde model s 256GB SSD ani neseženete. Pro 13 s 128GB SSD se prodává za cenu 29 990 Kč (i5, W8) a 34 990 Kč (i7, W8 Pro). Zato v obchodu Sony je cena momentálně na úrovni 32 919 Kč za vyšší model. To je rozdíl 2071 Kč!

Přesně tolik ale stojí adaptér Wi-Fi s Ethernetem a VGA, který by měl být v eshopovém balení přítomen – tam o něm ovšem mlčí a zmiňují jen běžný napájecí adaptér. Je také otázkou, když toto příslušenství odmítnete, zda dostanete alespoň obyčejný napájecí adaptér. Ať už je cena stejná, nebo nižší, možnost konfigurace je hlavně skvělým benefitem pro zákazníky.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.