Hlavní navigace

Sony Xperia Z1 Compact: nadupaný telefon nemusí být pádlo, stačí 4,3" [CES]

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pamatuje na bájný smartphone Honami? Sony do své Xperie Z1 nacpalo to nejlepší, co zrovna bylo na skladě. Pětipalcový FullHD displej, Snapdragon 800, LTE, Wi-Fi 802.11ac, velký akumulátor, voděodolné tělo a 20Mpx foťák se snímačem velkým jako v kompaktu.

Na CES Japonci přivezli Xperii Z1 Compact, která umí prakticky totéž, jen jí k tomu stačí 4,3" displej. Stále firemní Triluminos s živými barvami a automatickým vylepšováním „horšího“ videa, ale jen s nižším rozlišením 720 × 1280 px. Při této úhlopříčce to však bohatě stačí.

Čtyřjádrový Snapdragon 800 (2,2 GHz) má do party 2 GB RAM, 16 GB flash paměti, kterou můžete rozšířit pomocí microSD karty. Menší zet-jednička se připojí do všech myslitelných sítí, podporuje všechny u nás používané nadstavby 2G, 3G a stojí se i s LTE. Wi-Fi i Bluetooth rovněž splňují nejnovější specifikace. Telefonu nechybí ani NFC.

Ale hlavně zůstal vynikající foťák. Má 1/2,3" snímač podobně jako kompakty nebo ultrazoomy, ale pochopitelně pouze s pevným ohniskem, zato však dobrou světelností f/2.0. Rozlišení 20,7 Mpx je sice více, než byste potřebovali, ale zato telefonu dovolí až trojnásobný zoom bez ztráty kvality. Nic se nemění ani na dechberoucí rychlosti sériového snímání, Compact zvládne za dvě sekundy 61 fotek v plném rozlišení.

 

Na telefonu běží Android 4.3 vyšperkovaný aplikacemi Sony. Xperia Z1 Compact je prachu- i voděodolná dle standardu (IP55 a IP58). I přes menší rozměry a hmotnost (9,5mm tloušťka, 137 gramů) uvnitř najdeme velký 2300mAh akumulátor. Sony navíc implementovalo vlastní úsporné funkce Stamina, které vypínají nepotřebné obvody, aby se výdrž ještě o něco prodloužila.

MMF24

Do prodeje zamíří už v únoru 2014. Cenu však zatím neznáme. Větší Xperia Z1 stojí v Česku okolo 15 000 Kč (oficiální distribuce). Menší model by mohl být o dva tři tisíce levnější.

Zdroj: Sony