Hlavní navigace

Souboj GPU v náročných nastaveních opraven

2. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

V porovnání Radeonu HD 5970 s HD 5870 a GeForce GTX 285 v recenzi nejvýkonnější grafické karty současnosti bylo několik chybných výsledků. Všechny opravy se týkaly GeForce GTX 285, u níž po dokončení benchmarku ArmA II došlo k podivnému zpomalení následně spouštěných testů. Podezřelé výsledky (Crysis Warhead, Stalker: Clear Sky, Unigine Heaven, Enemy Territory: Quake Wars) jsem přeměřil a opravené výsledky najdete už nejen v původním testu, ale pro pořádek je zveřejním i zde.

Přidal jsem navíc procentuální srovnání s GeForce GTX 285 s Radeonem HD 5870, zde už se nesoustředíme jen na Radeon HD 5970. Vidíte, že ve vysokých rozlišeních s anti-aliasingem je místy náskok grafické karty Cypress XT značný a tam, kde dojde k využití rychlejších rutin dostupných skrze DirectX 11 či 10.1, pak místy i drtivý. Nezapomeňte, že v testech Enemy Territory: Quake Wars nejsou vysoké stupně anti-aliasingu porovnatelné napříč značkami.

Zatímco ATI má u Radeonů 24× CFAA (Custom Filter Anti-Aliasing, 8× MSAA + detekce hran), Nvidia má 16× CSAA Q (Coverage Sampling Anti-Aliasing, šestnáct vzorků pokrytí a osm vzorků Z/stencil/barva). Výsledky jsou samozřejmě v takto vysokém rozlišení běžným okem nerozpoznatelné. Možná by situace byla jiná třeba při hraní na vícero spojených monitorech s hrubším rastrem, ale celkově vysokým rozlišením (Eyefinity) - takovým scénářem by test získal i praktické rozměry.

Stejná situace platí i pro super-sampling: zatímco u ATI se nyní jedná o celoobrazovkový anti-aliasing (tedy i AA textur), Nvidia má stále adaptivní algoritmus pro transparentní textury (tráva, listí, ploty, ...). Druhé řešení nemá takovou působnost a je logicky tedy méně náročné (lze srovnávat jen výsledky mezi Radeony, či naopak jen mezi GeForce).

Na tomto místě ještě musím upozornit na fakt, že měřené GeForce GTX 285 od MSI na tom, ač s referenčním chladičem, nebyla po stránce hlučnosti tak dobře jako některé jiné karty v tomto provedení a ani nebylo možné její ventilátor v idle stáhnout na takřka neslyšných 25 % otáček. O čem mluvím, dobře demonstrují rozsahlejší měření ve velkém testu 28 grafických karet a třeba model Gigabyte GeForce GTX 260 OC s týmž chladičem.

MMF24

Zopakuji ještě jedno upozornění z recenze: neberte nárůsty výkonu s Radeonem HD 5970 oproti HD 5870 jak škálování CrossFire. Nárůsty lze srovnávat spíše s Radeonem HD 5850, neboť třeba test na Hardware.fr prokázal, že dva Radeony HD 5850 v CrossFireX jsou výkonnější než jeden HD 5970 (ač specifikacemi silnější, přece jen má k dispozici méně PCIe linek).

Autor článku