Hlavní navigace

SpaceX dnes pošle Teslu k Marsu. Jak to bude s turisty na Měsíci? (sledujte živě)

Sdílet

Zdroj: Redakce

Elon Musk na včerejší tiskové konferenci prozradil, že s raketou Falcon Heavy už nepočítá na lety s lidskou posádkou. Veškerý vývoj teď SpaceX zaměří na raketu/loď BFR, která bude určena pro cesty po sluneční soustavě, na oběžnou dráhu Země a také mezikontinentální lety.

Falcon Heavy měl přitom letos podle původních plánů poslat loď Dragon Crew na oblet kolem Měsíce. Posádku by tvořili dva turisté (jen by se vezli, loď by řídila automatika a pozemní centrála). Firma už zájemce našla, ale jejich jména nezveřejnila. Dragon Crew by podle Muska letěl jen v případě, že by se vývoj BFR příliš zdržel.

U SpaceX je to poměrně reálný scénář, na posunování nebo rušení plánů jsou zvyklí. Zmíněný Falcon Heavy měl již v roce 2016 poslat Dragon bez lidské posádky k Marsu. Jenže největší raketa současnosti je plně připravená až nyní. Dnes v 19:30 našeho času vzlétne poprvé.

Falcon Heavy odstartuje z rampy LC39A ve floridském Kennedy Space Center, odkud létaly také mise Apollo nebo Space Shuttle. Raketa je tvořena třemi upravenými Falcony 9, první stupeň obsahuje 27 motorů Merlin, druhý stupeň pak jeden motor. Raketa má 70 metrů na výšku. Na nízkou oběžnou dráhu vynese 63,8 tuny nákladu, k Marsu 16,8 tuny a k Plutu 3,5 tuny. Prvním nákladem bude Muskův elektrosporťák Tesla Roadster, který poletí 400 milionů kilometrů od Země a zaparkuje na heliocentrické dráze poblíž Marsu.

CS24

Živý přenos prvního letu Falconu Heavy můžete sledovat na YouTubu.