Hlavní navigace

SpaceX ukázal kompletní skafandr. V tomhle se bude létat na ISS (aktualizováno)

11. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Aktualizováno 11. září 2017

Elon Musk po třech týdnech ukázal na svém Instagramu kompletní skafandr, který bude nosit posádka při cestách na ISS a možná i na Měsíc. V nenatlakované podobě vypadá jako Stig z Top Gearu. Za kosmonautem je vidět také loď Dragon 2 (Crew) určená pro pilotované lety.

Původní článek z 24. srpna 2017

Elon Musk představil skafandr, se kterým budou kosmonauté létat do vesmíru. Bližší informace zatím neprozradil, detaily oznámí později. Podle šéfa SpaceX jde ale o skutečně funkční oblek, nejen atrapu. Firma jej už otestovala při „dvojitém vakuovém tlaku“. To by mělo znamenat rozdíl dvou atmosfér mezi vnitřkem a okolím.

Na obrázku skafandr vypadá štíhle (není natlakovaný) a elegantně, z jednoho neúplného snímku toho ale moc vyčíst nelze. Jistý je pouze fakt, že jde o letový oblek určený pro cestu ve vesmírné lodi, nikoliv skafandr pro výstup do otevřeného prostoru.

Letový skafandr je určen jako ochrana před prudkou změnou tlaku v kabině. Své o tom ví Rusové. V roce 1971 letěla trojice kosmonautů k Saljutu 1, první orbitální stanici vůbec. Předchozí misi Sojuz 10 se nepodařilo se stanicí spojit, Sojuzu 11 ano, posádka na ní úspěšně strávila více než tři týdny.

Při návratu na Zemi však došlo k nehodě. Předčasně se otevřel ventil pro vyrovnání tlaku a všichni tři kosmonauté se kvůli dekompresi udusili. Skafandry na sobě neměli, protože byly příliš velké a všichni tři by se dovnitř nevešli (loď byla původně stavěna jen pro dva cestující). I proto národní vesmírné agentury i komerční firmy dnes hledají optimální kompromis mezi funkčností a velikostí skafandru.

https://www.instagram.com/p/BYIPmEFAIIn/

SpaceX má na dokončení obleku ještě rok času. Letos by měla poprvé odstartovat silnější raketa Falcon Heavy, která má do vesmíru vynést i větší náklady nebo létat na delší výlety. Elon Musk rád přehání (a plány často nedodržuje). V únoru slíbil, že příští rok pošle na oblet kolem Měsíce dva turisty, využil by přitom novou loď Dragon 2 (Dragon Crew) i nový typ skafandru. V roce 2018 je ale realistická spíš jen návštěva ISS, při níž by SpaceX rovněž nasadila loď Dragon 2, vlastní skafandry a již ověřenou raketou Falcon 9.

CS24

O to se příští rok pokusí také Boeing s lodí CST-100 Starliner. Americká firma svůj oblek již také představila.