Hlavní navigace

Specifikace nových smartphonů Blackberry 10, které mají zachránit RIM

27. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kanadský RIM nezažívá dobré časy. V posledním roce se snažil prokousat na trh pro běžné koncové uživatele s tabletem PlayBook, avšak mise to nebyla zrovna úspěšná. I proto nedávno oznámil, že končí s prodejem 16GB verze tohoto tabletu. V médiích se navíc stále častěji objevují šílené spekulace o prodeji firmy. Poslední zprávy hovoří také o rozdělení společnosti na dva takřka nezávislé útvary.

Vedení RIMu (které bylo vyměněno v lednu) si je dobře vědomé toho, že cílení do B2C sektoru byl přešlap a proto nedávno prostřednictvím svého CEO Thorstena Heinse oznámilo návrat k firemním zákazníkům – tedy do sféry, kde se kanadským ostružinám dařilo nejvíc. Pád firmy je dobře patrný na grafu níže – ten zaznamenává jako podíl na trhu, tak počty prodaných kusů.

V květnu byl na konferenci Blackberry World představen nový systém Blackberry 10 společně s vývojářským telefonem. Nyní web N4BB.com přišel s parametry prvních telefonů řady N a L, které by měl pohánět nový systém.

Řada telefonů označená jako L by měla konkurovat dnešním smartphonům s velkými displeji. Telefony budou disponovat vysokým rozlišením 768 × 1280 pixelů a jemností 356 PPI by měly porazit i Retinu současných iPhonů. Na rozdíl od IPS panelů jablečných telefonů vsadí Kanaďané na (AM)OLED. Na materiálech je vidět i nezvyklý údaj šířka displeje – ta bude u modelů řady L 55 mm.

Druhá řada, který byla označována kódovým názvem Nevada, nyní už jen N, se bude držet tradic Blackberry. Nabídne tedy QWERTY klávesnici. První modely budou vybaveny OLED displeji, u dalších se však můžeme dočkat běžných LCD.

 

Na obrázku výše si také můžete prohlédnout hrubé rysy nového rozhraní, které Blackberry 10 přinese. I když se jedná o rozpracovanou verzi, velkých změn v rozmístění a počtu ovládacích prvků se nedočkáme.

CS24

Nové smartphony Blackberry by měly být podle několika zdrojů dostupné v prvních třech měsících příštího roku. Oficiálně bychom se to měli dozvědět v srpnu, kdy se čeká oznámení přímo z RIMu.

Zdroj: N4BB.com