Hlavní navigace

SSD s rychlostí 2400 MB/s v mobilu? Standard UFS 3.0 zdvojnásobí propustnost UFS 2.1

11. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Samsung

V úložištích pro počítače a klasické notebooky vládne výkonu rozhraní PCI Express/NVMe a „menšímu výkonu, ale lepší ceně“ zase klasické rozhraní SATA vycházející z tradičních pevných disků. Ovšem v mobilních zařízeních, tabletech, telefonech a i některých laptopech jsou u SSD používané úplně jiné technologie: integrované čipy eMMC a v poslední době také nový standard UFS (Universal Flash Storage), který je má nahradit a přinést lepší výkon. Právě u standardu UFS byla nyní oznámena nová verze, která by do mobilů teoreticky mohla přinést přenosové rychlosti srovnatelné s dnešními výkonnými NVMe disky.

V současnosti se vývoj rozhraní UFS dostal na verze 2.0 a 2.1. Ty mají teoretickou maximální rychlost přenosu dat 1200 MB/s, což je samo o sobě docela slušné, stále běžné rozhraní SATA v osobních počítačích dává polovinu. Konsorcium JEDEC ale chystá další rapidní zrychlení tohoto rozhraní. Verze UFS 3.0 má totiž navýšit přenosovou rychlost až na teoretických 2400 MB/s, což by už soutěžilo s konektivitou PCI Express 3.0 ×4 u výkonných NVMe SSD (3200 MB/s) a pro mobily a tablety by to bylo určitě na dlouhou dobu výkonu dost.

Jak bude přesně zrychlení rozhraní na dvojnásobek realizováno, není úplně zřejmé. UFS 2.0 dosáhlo 1200 MB/s použitím dvojice linek proti jen jedné (600 MB/s) u UFS 1.0. Nabízelo by se tudíž, aby UFS 3.0 rozšířilo počet linek na čtyři, nicméně podle některých prezentací z Flash Memory Summitu to spíše vypadá, že jsou linky stále jen dvě. To by znamenalo, že musí být dvakrát rychlejší elektrická komunikace po těchto linkách. Jen pro pořádek: tyto rychlosti by s UFS vždy měly být duplexní, tedy dostupné pro zápis i čtení zároveň.

CS24

Standard UFS 3.0 zvýší maximální přenosovou rychlost mobilních úložišť na dvojnásobek proti UFS 2.0/2.1 Standard UFS 3.0 zvýší maximální přenosovou rychlost mobilních úložišť na dvojnásobek proti UFS 2.0/2.1

UFS 3.0 nicméně ještě není úplně blízko nasazení, Na standardu se stále pracuje a údajně by mohl být oficiálně hotov až v druhé polovině roku 2018. Ovšem podle různých asijských zdrojů (například BenchLife.info) už je licencování této technologie k dispozici a některé firmy již na ní začaly pracovat. Phison by údajně měl mít v přípravě řadič, který bude UFS 3.0 podporovat a budou se s ním dát implementovat integrovaná úložiště v jednom pouzdru, nebo i paměťové karty UFS Card. Je tedy možné, že by se už nějaká úložiště UFS 3.0 mohla do konce příštího roku na ostro objevit ve „vlajkových“ modelech mobilů.

Až bude UFS 3.0 nasazeno, mohlo by opět výrazně zvýšit přenosové rychlosti flashových úložišť v mobilních zařízeních, ačkoliv toto zrychlení by se nemělo projevovat v náhodném přístupu (neboli „IOPS“). Přenosové rychlosti by na této úrovni už měly přestat být brzdou výkonu na delší dobu. Je ovšem otázka, zda takové úrovně pro praktické potřeby nedosáhla už předchozí generace a zda tentokrát rozdíl nebude vidět už hlavně v marketingových benchmarcích.