Hlavní navigace

SSD Vertex LE se SandForce v obchodech

2. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Preview prvního SSD s řadičem SandForce, Vertexu 2 Pro, na AnandTechu způsobilo malou senzaci. Vysoké udávané přenosové rychlosti byly podtrženy skvělými výkony především i v náhodném zápisu malých bloků dat a v této své doméně byly poraženy i dosud neohrožené SSD Intelu. Čtenář paco upozornil, že takřka neuvěřitelné výsledky mohou být do jisté míry dány použitými testy, které umožnily opravdu dosáhnout faktoru zápisu ("write amplification") 0,5×.

To ale nic nemění na tom, že by SSD se SandForce měly patřit k těm nejrychlejším a přinejmenším s Intelem soupeřit a dosud velmi populární Indilinx nechat za sebou. SandForce ale míří trochu výše než třeba právě Indilinx a přinejmenším zpočátku bude doménou drahých SSD a SSD určených pro podniková nasazení. Zrovna Vertex 2 Pro ještě k mání není, ale když do cenového vyhledávače našich sousedů (Geizhals prohledá rakouské i německé shopy) zadáte Vertex LE, dozvíte se předběžné ceny už zalistovaných SSD se SandForce.

OCZ Vertex 2 Pro se SandForce. Zdroj obrázku: AnandTech - OCZ's Vertex 2 Pro Preview: The Fastest MLC SSD We've Ever Tested

Vertex LE by měl být jen o něco pomalejší než Vertex 2 Pro, alespoň co se sekvenčního čtení a zápisu týče. Hodnoty 270/250 MB/s jsou ale stále zvláště na SSD s MLC NAND Flash takřka neskutečné, některé zdroje uvádí zápis trochu opatrněji (235 MB/s). Vertex LE by měl mít rovněž podporu trim.

MMF24

100GB Vertex Limited Edition začíná na 369 EUR (asi 9600 Kč), což je cena nejdražších 128GB MLC SSD s jinými řadiči. 200GB varianta pak stojí astronomických 768 EUR (cca 20 000 Kč).

Jako zajímavost trochu mimo záběr této aktuality ještě doplním, že zakladatelem SandForce je Slovák Radoslav Danilak, který předtím pracoval na čipsetech a GPU v Nvidii (za tip i v tomto případě díky pacovi).

Autor článku